27. 06. 2022.
Na uvoz maski potrošeno 13,4 miliona maraka

Na uvoz maski potrošeno 13,4 miliona maraka

Na uvoz maski potrošeno 13,4 miliona maraka

Pandemija virusa korona dovela je do naglog rasta uvoza maski u BiH, pa je tako samo u protekle dvije godine na domaće tržište stiglo te robe u vrijednosti od 13,4 miliona maraka.

Prije pandemije, odnosno 2019. godine u BiH je uvezeno svega maski u vrijednosti od 92.450 maraka. Međutim, u jeku širenja virusa, odnosno 2020. godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na tržište BiH stiglo je 108.342 kilograma maski u vrijednosti od 9,2 miliona maraka, dok je prošle godine uvezeno 67.174 kilograma ove robe za koju je izdvojeno 4,2 miliona KM.

Zbog problema koji je za sobom ostavila pandemija mnogi privrednici iz tekstilne industrije u Srpskoj su, na samom početku kako bi zadovoljili potrebe tržišta i ublažili krizu sa kojom su bili suočeni, preorijentisali svoju djelatnost i počeli da se bave proizvodnjom maski.

– Na početku pandemije pozvali smo preduzeća, kako bi podmirili obaveze domaćeg tržišta i bar malo prevazišli probleme u sektoru tekstilne industrije, da se preorijentišu i počnu sa šivenjem zaštitnih maski. To je jednom dijelu preduzeća pomoglo jer su bili došli u situaciju da im je stopirana proizvodnja, a kupci su otkazivali ugovore. Bila je to dobra prilika da premoste krizu – naveo je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

On je naglasio da se veliki dio ovih preduzeća vratio svojim standardnim poslovima, ali i dalje postoje oni koji su zadržali proizvodnju maski.

– Tako i na domaćem, ali i inostranim tržištima možemo naći maske proizvedene u Srpskoj – naveo je Blagojević i dodao da je potražnja za maskama sada daleko manja nego ranije.

Jedna od firmi, koja se zbog nedostatka posla bavila proizvodnjom maski, jeste i tekstilno preduzeće “Ligno komerc” iz Laktaša.

– Na taj način uspjeli smo da premostimo probleme koje smo imali. U zalihama imamo i velike količine maski koje nismo uspjeli prodati. Sada smo se vratili svojim standardnim poslovima – kazali su u ovom preduzeću.

Duško Skakić, vlasnik “GBT Industry”, firme koja proizvodi sportsku opremu, navodi da su i oni u jeku pandemije proizvodili maske.

– Vratili smo se svojim poslovima tako da za sada ne šijemo maske, a nadamo se da i neće biti potrebe za tim – naveo je Skakić. 

Cijena

U pojedinim apotekama u jeku pandemije virusa korona jedna maska koštala je i do 2,50 marke. Međutim, sada u apotekama maska u prosjeku košta deset feniga, javlja Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender