04. 07. 2022.
“Dodik se u institucije vraća podvijena repa”: Ivanić oštro o lideru SNSD i posebnoj sjednici NSRS

“Dodik se u institucije vraća podvijena repa”: Ivanić oštro o lideru SNSD i posebnoj sjednici NSRS

“Dodik se u institucije vraća podvijena repa”: Ivanić oštro o lideru SNSD i posebnoj sjednici NSRS

Iako to Dodik pokušava predstaviti drugačije, posebna sjednica NSRS predstavlja njegov i poraz svega što je činio u posljednje vrijeme.

Ovo je rekao počasni predsjednik Partije demokratskog progresa i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

– Evidentno je da se on u institucije BiH vraća podvijena repa. Odavno nisam vidio besmisleniju sjednicu od ove u utorak i vidljivo je da je sav smisao bio da se nađe način kako da se Dodik vrati. Ja ne vidim poseban razlog zašto bi se ostali iz opozicije vraćali, ali to je odluka lidera. Nakon ovoga Dodika više niko ozbiljno neće shvatati. Šta god bude pričao, svi će doživljavati kao svojevrsnu šalu. Mislim da je sam zadao udarac vlastitom autoritetu – kaže Ivanić.

Iako je Dodik najavio ostanak na istom kursu i usvajanje protivustavnih odluka, Ivanić podsjeća na njegove slične najave u prošlosti od kojih je odustajao.

– U jednom trenutku sam zaista pomislio da je puno ozbiljniji u svojim namjerama, ali vidljivo je da je on zaista osoba nedorasla izazovima koje sam sebi pravi – zaključuje Ivanić.

Reakcije su najprije izazvali pozivi Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću da prisustvuju sjednici NSRS, a pogotovo dolazak i obraćanje predsjednika HDZ.

Na normalnoj sjednici posvećenoj suštinskom sadržaju i budućem djelovanju bilo bi logično da dođu i lideri partija koji čine koaliciju na nivou BiH, ali ova sjednica, očito, to nije bila. Ona je, očito, poslužila samo Dodiku, koji je dobio i gospodina Čovića da ga, nakon gospodina Vučića, zamoli da se vrati u institucije. On je sebi tražio što je moguće više ljudi koji će opravdati njegov povratak – kaže Ivanić.

Iako nam se čini da u jeku najveće krize ne može dalje, da je dno pod našim nogama pa ćemo se lakše odgurnuti ka površini, Ivanić smatra da ćemo tonuti još.

– Od ovih lidera možemo očekivati samo ono što smo i imali posljednjih godina – stagnaciju, tavorenje, povremene krize, ali nikakav suštinski iskorak. Oni to, jednostavno, ne mogu. Zato, dno nije dostignuto, ići ćemo još dublje ka dnu – ističe Ivanić za Avaz.

Spremnost na kompromis

Sam je angažiran isključivo u okvirima PDP i nema drugih ambicija, a od sadašnjih generacija sredovječnih i starijih političara ne očekuje rezultat.

– Ne vidim nekog ko je potpuno slobodan, spreman i odlučan da počne da pravi kompromise. Ključ u svemu je spremnost na kompromis. Ovdje političari to ne žele, jedni druge hrane isključivošću i zbog toga i ne prave nasljednike koji bi bili drugačiji od njih – zaključuje Ivanić.

(Srpska Info)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender