04. 07. 2022.
Milunović: Skup neformalne grupe boraca naručen i ispolitizovan

Milunović: Skup neformalne grupe boraca naručen i ispolitizovan

Milunović: Skup neformalne grupe boraca naručen i ispolitizovan

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je skup neformalne grupe demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske (VRS), koji je utorak, 1. februara, održan ispred Narodne skupštine Republike Srpske, bio naručen i ispolitizovan.

“Svaki zahtjev demobilisanih boraca treba da se rješava putem institucija Republike Srpske, a ova neformalna grupa nije ispostavila nijedan zahtjev, već su samo rekli da su nezadovoljni položajem”, rekao je Milunović danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Milunović je istakao da se neformalna grupa okupljenih boraca nije legitimisala i ne predstavlja nijednu organizaciju, a među njima su bila lica koja su imala i krivične dosijee.

“Među njima su bila lica pod nadimcima Vučko i Lija, koji imaju policijske dosijee i neizmirene obaveze u Poreskoj upravi Republike Srpske, odnosno imaju presude na veće iznose novca”, istakao je Milunović.

Prema njegovim riječima, to nije bilo spontano okupljanje boraca, što je vidljivo po novim zastavama koje su nosili, a koje imaju tržišnu vrijednost veću od 100 KM.

Milunović je rekao da je ovogodišnji budžet boračko-invalidske zaštite Republike Srpske 263.810.000 KM, dok je prošlogodinji budžet iznosio 253.889.000 KM.

“Vlada Republike Srpske svake godine unapređuje položaj boračkih kategorija u Srpskoj i sve veći broj lica ulazi u status”, rekao je resorni ministar, ističući da je krajem prošle godine 82.000 lica ostvarilo pravo na mjesečni borački dodatak.

On je rekao da će resorno ministarstvo nastojati da obezbijedi materijalnu pomoć u narednom periodu za borce koji su socijalno najugroženiji u Republici Srpskoj.

Milunović je rekao da je prošle godine za banjsku rehabilitaciju ratnih vojnih invalida izdvojeno 200.000 KM, dok je ove godine za te namjene u budžetu planirano 500.000 KM.

On je istakao da je putem Fonda zdravstva Republike Srpske od pretprošle godine ustanovljeno da svi ratni vojni invalidi, amputirci i paraplegičari mogu da koriste banjsku rehabilitaciju svake godine.

Milunović je rekao da resorno ministarstvo vrši isplatu naknada u visini najniže penzije u Republici Srpskoj za demobilisane borce koji su, zajedno sa učešćem u ratu, imali 15 i više godina staža osiguranja.

Govoreći o izgradnji centralnog spomenika poginulim borcima VRS u Banjaluci, Milunović smatra da ovaj spomenik treba izgraditi na prvobitno dogovorenoj lokaciji preko puta Palate Republike, dok je stav gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da ga treba izgraditi na parkingu sa suprotne strane Hrama Hrista Spasitelja.

“Mislim da je prvobitna lokacija najadekvatnija za izgradnju spomenika, o tome sam se konsultovao sa predstavnicima nevladinih organizacija, jer će spomenik na tom šetalištu moći da vidi što veći broj ljudi koji posjete Banjaluku”, zaključio je Milunović, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender