26. 06. 2022.
Saopštenja Centra za socijalni rad i Policijske uprave Banjaluka

Saopštenja Centra za socijalni rad i Policijske uprave Banjaluka

Saopštenja Centra za socijalni rad i Policijske uprave Banjaluka

Policijska uprava Banjaluka i banjalučki Centar za socijalni rad vodi pravi rat saopštenjima zbog slučaja ”Dječiji dom” koji je šokirao javnost.

Prvo je banjalučka policija juče medijima uputila dopis pod naslovom “reagovanje” u kojem su prozvali direktoricu CSR Irenu Joldžić zbog njene izjave da su za slučaj zlostaljanja maloljetnog lica od strane radnika Doma u ovom Centru saznali tek nakon mjesec dana, jer ih policija nije o tome ni obavijestila. PU Banjaluka je ovakvu izjavu direktorice ocijenila nekorektnom i netačnom.

Danas je uslijedio žestok odgovor banjalučkog Centra za socijalni rad u kojem ističu da su šokirani neprimjerenim, netačnim i konfuznim saopštenjem Policijske uprave Banjaluka u vezi tragičnih dešavanju u Domu „Rada Vranješević”. U saopštenju Centra se ističe da ih saopštenje PU Banjaluka, uči da više ne izlaze u susret njihovim zahtjevima, te su ih uputili da se u budućnosti obraćaju nadležnim centrima za socijalni rad iz cijele Republike Srpske, javlja Srpska Info.

Saopštenja Policijske uprave Banjaluka i Centra za socijalni rad prenosimo u cjelosti.

PU Banjaluka

U trenutku kada sve institucije treba da pokažu odgovornost, smatramo neprimjerenom i neprofesionalnom nedavnu izjavu medijima direktorice Centra za socijalni rad Irene Joldžić kako su za „slučaj zlostaljanja maloljetnog lica od strane radnika Doma saznali tek nakon mjesec dana, te da ih policija nije o tome obavijestila”.

Izjava direktorice je potpuno netačna, posebno kad se uzme u obzir da se ovo maloljetno lice kao žrtva pojavljuje već u prijavi koju je Policijska uprava zaprimila 18.12.2019. godine, a da je nakon toga od strane policijskih službenika PU Banjaluka saslušano oštećeno lice, čijem saslušanju su prisustvovali i nadležni radnici Centra za socijalni rad Banjaluka, koji su i potpisali uzetu izjavu.

Nakon toga je 06.02.2020. godine i OJT Banjaluka dostavljen i izvještaj o učinjenom krivičnom djelu “Obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina”.

Takođe, policijski službenici PU Banjaluka su dana 24.09.2020. godine zaprimili molbu za službeno postupanje u svrhu zaštite djece i mladih od strane Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u kojoj se navodi kao moguća žrtva maloljetna štićenica navedenog doma. Na naznačenom dokumentu jasno stoji da je dostavljen i Centru za socijalni rad Šipovo.

Policijski službenici su o tom odmah obavijestili i Centar za socijalni rad Banjaluka, kao i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka gdje je održan sastanak na okolnosti navedene molbe dana 29.09.2020. godine. Takođe, PU Banjaluka se Centru za socijalni rad Šipovo obratila aktom za dostavljanje anamneze za maloljetno lice, što su isti i dostavili dana 27.12.2021. godine.

Prilikom saslušanja maloljetnog lica,  koje je saslušano dana 27.01.2022. godine, po usmenoj naredbi postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, policijski službenici PU Banjaluka su takođe obavijestili Centar čija je službenica prisustvovali saslušanju u prostorijama Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.  Nakon provedenih svih mjera i radnji iz nadležnosti policije i tužilaštva žrtvu krivičnog djela preuzeli su službenici mobilnog tima Centra za socijalni rad Banjaluka radi zbrinjavanja.

Istovremeno, u vremenskom periodu od 24.09.2020. godine do 27.01.2022. godine preduziman je niz mjera i radnji, s obzirom da je isto maloljetno lice bilo žrtva drugih krivičnih djela ili je postojala sumnja da je žrtva krivičnih djela, a o svemu su obaviještavani radnici Centra za socijalni rad Banjaluka i Centra za socijalni rad Šipovo koji su i aktivno učestvovali u određenim aktivnostima gdje je to zakonom propisano. Takođe smo obaviješteni od strane Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” da su i oni za svaku prijavu obavijestili nadležni Centar za socijalni rad. Iz svega navedenog, Centar za socijalni rad ne da je bio obavješten, već je i učestvovao u aktivnostima koje su PU i OJT Banjaluka preduzimali.

Centar za socijalni rad Banjaluka

JU „Centar za socijalni rad“ Banja Luka, šokiran je neprimjerenim, netačnim i konfuznim saopštenjem izdatim iz Policijske uprave Banjaluka u vezi tragičnih dešavanju u Domu „Rada Vranješević. Radi tačnog informisanja javnosti, prinuđeni smo da reagujemo i demantujemo nemušte tvrdnje autora spornog saopštenja koje se tiču obaviještenosti naše ustanove, kao i same uloge banjalučkog Centra za socijalni rad.

Nažalost, autor saopštenja očito ne razumije pojam nadležnosti i nadležnog postupanja organa starateljstva.

Međutim, razumijemo da je moguće pomiješati ljubaznost naše ustanove kada, bez obzira na nepostojanje stvarne mjesne nadležnosti, izlazimo u susret postupajućim policijskim službenicima, te prisustvujemo uzimanju izjava i od lica koja nisu sa teritorije našeg Grada, a sa ciljem bržeg, efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja posla Policijske uprave Banja Luka, kao i potrebe za hitnom zaštitom prava i interesa svih građana Republike Srpske.

Ovakvo saopštenje PU Banja Luka, uči nas da više ne izlazimo u susret ovakvim zahtjevima, te ih upućujemo da se obrate nadležnim centrima za socijalni rad iz cijele Republike Srpske.

Potpuno su nejasne tvrdnje o našem učešću tokom uzimanja izjava prije dvije godine (decembar 2019. i februar 2020.). Nejasno je kakve to veze ima sa slučajem s kraja decembra 2021. godine o čemu je direktorica JU „Centar za socijalni rad“ Banjaluka i dala izjavu. Što se tiče konkretnog slučaja, jedina istina je da je od naše ustanove 27.01.2022. godine zahtjevano hitno prisustvo u prostorijama Okružnog javnog tužilaštva, a radi uzimanja izjave od maloljetnog lica. Obzirom da se radilo o djetetu sa teritorije druge opštine, povjerenom drugoj ustanovi socijalne zaštite, uloga JU CSR BL ovdje prestaje.

Međutim, istog dana u večernjim časovima, dežurni Tim za hitne intervencije naše ustanove, kontaktrao je postupajući inspektor i obavijetio nas da su provedene medicinske pretrage djeteta, te da je postupajući tužilac naredio da se dijete hitno izuzme od institucije kojoj je povjeren, te smjesti u Prihvatnu stanicu JU „Centar za socijalni rad“ Banja Luka. Po pozivu, dežurni radnici, izuzimaju dijete od vaspitača iz Doma „Rada Vranješević“ koji je do tog trenutka bio u pratnji djeteta, te je smještaju u našu prihvatnu stanicu, gdje joj je pružena kompletna psihosocijalna usluga i obezbijeđeni lijekovi za saniranje stanja u kojem se nalazi.

Isto veče, djetetu je bila neophodna i hitna medicinska pomoć, što joj je takođe obezbijeđeno. Sve vrijeme boravka u Prihvatnoj stanici, djetetu je obezbijeđen 24-časovni nadzor, a radnici prihvatne stanice danonoćno su sjedili kraj djeteta, kako se njeno zdravstveno stanje ne bi neprimjetno pogoršalo. Dijete je u Prihvatnoj stanici provelo nekoliko dana, nakon čega su predstavnici nadležnog Centra za socijalni rad u pratnji predstavnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, preuzeli dijete i prebacili dijete na lokaciju gdje je moguće sanirati zdravstvene probleme koje dijete ima.

Napominjemo da je i ovaj smještaj obavljen uz našu asistenciju, jer su predstavnici ovih institucija došli privatnim vozilima, pa su ljubazno zamolili da im ustupimo vozilo radi transporta djeteta, što je i učinjeno.

Dakle, iz rečenog proizilazi da je JU „Centar za socijaln rad“ Banjaluka jedini subjekt zaštite koji je svoju dužnost obavio na visoko-profesionalnom nivou, bez bilo kakvih kalkulacija, odbijanja nadležnosti ili zaštite djeteta. Iz tog razloga nije nam jasna potreba PU Banjaluka da bilo kakvu odgovornost prebacuje na našu ustanovu.

Zamolićemo sve aktere u konkretnom slučaju, da ubuduće ne dovode našu ustanovu u bilo kakvu vezu sa ovim predmetom, iz razloga što mi nemamo nadležnost u postupanju, a sve što smo uradili do sada, osim što je bila naša profesionalna, moralna i ljudska dužnost, bilo je i poštovanje prema kolegama kojima smo u tom trenutku bili potrebni na terenu. 

Nažalost, izgleda da smo pogriješili.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender