02. 07. 2022.
Brisel poziva zemlje EU da ne uvode dodatne restrikcije

Brisel poziva zemlje EU da ne uvode dodatne restrikcije

Brisel poziva zemlje EU da ne uvode dodatne restrikcije

Evropska komisija navela je da bi važeći kovid sertifkati trebalo da budu dovoljni za putovanja unutar EU i da dodatne nacionalne restrikcije u smislu karantina ili ponovnog testiranja ne bi trebalo da budu nametane putnicima.

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigan kaže da su neke zemlje članice uvele dodatne mjere pod naletom talasa izazvanog omikron sojem, ali da je posljednjih dana primjetan trend popuštanja restrikcija na putovanja u Evropi.

Kao primjere on navodi odluke o ukidanju dodatnih mjera u Danskoj i Portugaliji.

– Očekujemo od zemalja članica da se sada vrate dogovorenim pravilima i da podignu preostale restrikcije u ovom kontekstu – kaže Vigand.

On dodaje da ne postoji tačan datum za povlačenje dodatnih putnih restrikacija u EU, ali objašnjava da su zemlje članice u svojim najavama o uvođenju privremenih dodatnih mjera za putnike najavile da će one biti ukinute ili krajem januara ili početkom februara.

Iako su se zemlje članice EU složile sa preporukom EK da bi za bezjbedno i slobodno putovanje unutar EU trebalo da budu dovoljni samo validni sertifikati o vakcinaciji, testiranju ili preležanoj bolesti, neke zemlje članice, kao što su Njemačka i Belgija, su pod naletom omikrona vratile obavezu da se nakon ulaska u zemlju putnci moraju staviti u karantin i ponovo testirati na kovid i to dva puta u razmaku od pet dana, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender