30. 06. 2022.
Dvije vanredne sjednice Skupštine Crne Gore

Dvije vanredne sjednice Skupštine Crne Gore

Dvije vanredne sjednice Skupštine Crne Gore

U Podgorici će danas biti održane dvije vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, na kojima će poslanici odvojeno odlučivati najprije o skraćenju mandata parlamentu, što je predložila vlada, a potom i o nepovjerenju aktuelnoj izvršnoj vlasti, što je pokrenula opozicija i koalicija Crno na bijelo Dritana Abazovića.

Skupština Crne Gore konstituisana je 23. septembra 2020. godine, nakon što tri izborne liste dotašnje opozicije formirale parlamentarnu većinu i prvi put poslije 30 godina preuzeli vlast od Demokratske partije socijalista čiji je lider aktuelni predsjednik države Milo Ðukanović.

Vlada smatra da je složena politička situacija u Crnoj Gori kulminirala najavom potpredsjednika vlade zaduženog za koordinaciju bezbjednosnih službi Abazovića o formiranju manjinske vlade u kojoj ne bi bili Demokratski front i DPS. Prijedlog da se glasa o nepovjerenju vladi potpisao je 31 poslanik opozicije i koalicije Crno na bijelo, nakon što je premijer Zdravko Krivokapić odbio da potpiše interpelacije izglasane ministrima spoljnih poslova, poljoprivrede i prosvete, nauke, kulture i sporta.

Potpisnici ove inicijative smatraju da su politička kriza, neadekvatna saradnja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa zakonskom regulativom EU, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanja evropskih integracija, prenijela je, između ostalog, agencija Mina.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender