26. 06. 2022.

Džakula: U prošloj godini prikupljeno rekordnih oko 8,5 milijardi KM

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u 2021. godini prikupila osam milijardi i 445 miliona KM prihoda, što je više za 460 miliona KM u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu, rekao je direktor UIO Miro Džakula.

Džakula je za Avaz rekao i da je u 2021. u odnosu na prethodnu godinu prikupljeno više prihoda za milijardu i 216 miliona KM.

On je pojasnio da poskupljenja i inflacija nemaju direktno vezu sa rastom prihoda, jer se PDV plaća na dodatu vrijednost, te dodao da je jedan od ohrabrujućih pokazatelja rasta pokrivenosti uvoza izvozom za 10 odsto.

– Privreda u BiH stvara dodatu vrijednost, jer imamo niže plate, niže cijene ulaznih sirovina i jeftinije energente od ostatka Evrope. Zbog toga naši proizvodi imaju veću mogućnost da stvore mnogo veću dodatu vrijednost nego oni u drugim zemljama – rekao je Džakula.

Džakula je naglasio da su svjesni da pojedini poreski dužnici nisu u mogućnosti da izmire svoje obaveze, ali da ima onih koji ih žele izbjeći, pa je većina u postupku prinudne naplate.

On kaže da je na spisku najvećih dužnika većina državnih i kantonalnih kompanija.

Džakula je naglasio da se dobri rezultati ne odražavaju na status zaposlenih, pa je Sindikat UIO ponovo najavio štrajk, koji bi trebao biti organizovan u drugoj polovni marta.

– Nije dobro da se sav višak prihoda u BiH raspodjeljuje entitetima, a da ljudi koji rade u državnim institucijama visinom plata zaostaju za entitetskim nivoom – istakao je Džakula.

Džakula je podsjetio da na dnevni red parlamenta BiH već tri i po godine ne dolaze novi zakon o PDV-u ili akcizama, koji su usklađeni sa evropskim.

On je naglasio da je u BiH veliki nesrazmjer u direktnim i indirektnim porezima, jer su direktni porezi na vrlo niskom nivou i nisu primjereni sadašnjem trenutku u BiH.

– Ne može biti isti porez za promet stanova za nekoga ko kupuje prvi ili drugi stan i nekog ko se bavi izdavanjem stanova i ima ih desetak – pojašnjava Džakula.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender