03. 07. 2022.
Policija objavila fotku traženog kriminalca, javilo se hiljade žena

Policija objavila fotku traženog kriminalca, javilo se hiljade žena

Policija objavila fotku traženog kriminalca, javilo se hiljade žena

Britanska policija objavila je na društvenim mrežama fotografiju provalnika Jonathana Cahilla, u nadi da će ga što prije vratiti u zatvor nakon što je prekršio uslovnu. I uspjeli su ali uz hiljade komentara žena koje su bile očarane kriminalcem.

Fotografija je postala viralna i izazvala skoro 100 000 komentara, uglavnom žena koje su nudile pomoć u pronalaženju kriminalca, ali iz potpuno drugih razloga.

Naime, ovaj 37-godišnjak plavih očiju, izražene čeljusti i kamenog pogleda osvojio je simpatije brojnih Britanki.

“Tata, zaljubljena sam u kriminalca”, “Mislim počinio je zločin.. ali prokletstvo! Tako je zgodan”, “Može me vezati lisicama”, samo su neki od komentara i ponuda koji su zatrpali Facebook stranicu policijske stanice.

Policija zapadnog Yorkshirea odbila je da komentariše javnu pomamu za osuđenim kriminalcem i je li masovna pažnja pomogla policajcima da ga, ipak, na kraju pronađu, prenose mediji.

Ali analitičar društvenih medija Matt Navarra rekao je da je internet fascinacija takvim muškarcima, uprkos njihovom kriminalnom dosjeu, “čudan fenomen”.

Navarra je uporedio reakciju na Cahillovu fotografiju s “halo efektom” – “gdje nas jedan vrlo pozitivan ili poželjan atribut osobe može dovesti do istih pozitivnih osjećaja o drugim manje poželjnim atributima iste osobe ili marke.”

– U ovom slučaju, čini se da se kriminalne sklonosti traženog muškarca zanemaruju zbog njegovog dobrog izgleda. Nekako, njegova percipirana ljepota omogućuje ljudima da ignorišu druge njegove jasno označene mane ličnosti – zaključio je Navarra.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender