01. 07. 2022.
Putovanja budućnosti: Kina razvija letjelicu koja je brža od aviona

Putovanja budućnosti: Kina razvija letjelicu koja je brža od aviona

Putovanja budućnosti: Kina razvija letjelicu koja je brža od aviona

Kako obećavaju iz kineske kompanije „Spejs transportejšn“, zahvaljujući njihovoj „raketi sa krilima“ uskoro će let između Pekinga i Dubaija trajati samo sat vremena.

Svemirski avion koji najavljuje kineska kompanija „Spejs transportejšn“ bi trebalo da obezbjedi brz transport između dvije lokacije na Zemlji tako što će obaviti suborbitalno putovanje, a avion bi ostao u potpunosti spreman za ponovnu upotrebu.

„Razvijamo raketu sa krilima za brzi transport između dvije tačke na Zemlji, čija cijena će biti niža od raketa koje nose satelite i brža od tradicionalnih aviona“, naveli su predstavnici kompanije u nedavnom intervjuu za Jičeng tajms.

U prezentaciji objavljenoj na sajtu kompanije prikazano je kako će izgledati putovanje ovim vazduhoplovom. Avion će biti pričvršćen za krilo koje pokreće raketni pogon, a poslije dostizanja određene visine avion se odvaja i nastavlja svoje suborbitalno putovanje, a raketa bezbjedno vraća na Zemlju. Kada stigne do svog odredišta avion slijeće vertikalno, slično kao „Spejs Iksova“ raketa Falkon 9.

Raketna krila lansiraju avion u Zemljinu orbitu

Kompanija, čiji je puni naziv “Beijing Lingkong Tianxing Technology Co. Ltd”, najavljuje da će zemaljski testovi biti završeni do 2023. godine, da je prvi let planiran za 2024, a prvi let sa posadom za 2025. godinu.

Pored toga, iz kompanije su iznijeli još ambiciozniji plan da orbitalni letovi svemirskog aviona sa posadom krenu do 2030. godine.

Startap „Spejs transportejšn“ je osnovan 2018. godine. Prošle godine su objavili da su prikupili 46,3 miliona dolara za realizaciju svojih planova za hipersonične svemirske avione, a nedavno su sproveli niz testova svojih letelica Tijanking 1 i Tijanking 2. Posljednji test je obavljen krajem januara, ali više detalja nije objavljeno, vjerovatno zbog osjetljive prirode hipersonične tehnologije.

Svemirski avion bi razdaljinu od 7.000 kilometara prevalio za sat vremena

Svemirski avion koji najavljuje kineska kompanija „Spejs transportejšn“ bi trebalo da obezbjedi brz transport između dvije lokacije na Zemlji tako što će obaviti suborbitalno putovanje, a avion bi ostao u potpunosti spreman za ponovnu upotrebu.Svemirski avion

Kompanija, čiji je puni naziv “Beijing Lingkong Tianxing Technology Co. Ltd”, najavljuje da će zemaljski testovi biti završeni do 2023. godine, da je prvi let planiran za 2024, a prvi let sa posadom za 2025. godinu.

Pored toga, iz kompanije su iznijeli još ambiciozniji plan da orbitalni letovi svemirskog aviona sa posadom krenu do 2030. godine, javlja RTS.

Startap „Spejs transportejšn“ je osnovan 2018. godine. Prošle godine su objavili da su prikupili 46,3 miliona dolara za realizaciju svojih planova za hipersonične svemirske avione, a nedavno su sproveli niz testova svojih ljetelica Tijanking 1 i Tijanking 2. Posljednji test je obavljen krajem januara, ali više detalja nije objavljeno, vjerovatno zbog osjetljive prirode hipersonične tehnologije.

Svemirski avion bi razdaljinu od 7.000 kilometara prevalio za sat vremenaSvemirski avion bi razdaljinu od 7.000 kilometara prevalio za sat vremena

Kineska nacionalna korporacija za aerosvemirsku nauku i tehnologiju koja je glavni izvođač svemirskih eksperimenata, sprovela je tokom 2020. i 2021. godine tajna testiranja lansiranja satelita „Jiukuan“ kao dio programa razvoja svemirskog aviona.

Širom svijeta se razvijaju i drugi projekti svemirskih aviona, a jedan od najpoznatijih je Virdžin galaktik“ koji je već izveo suborbitalni let sa posadom u julu prošle godine.

Posle sletanja avion je spreman za ponovni let

Nedavno je i kompanija sa sjedištem u blizini Sijetla, „Radijan aerospejs“, objavila svoje planove za jednostepenu raketu za višekratnu upotrebu pošto je uspjela da sklopi finansijsku konstrukciju obezbedivši 27,5 miliona dolara.

Vazduhoplovna kompanija “CAS Space” nastala iz Kineske akademije nauka, takođe razvija letjelice za suborbitalne turističke usluge, a čiji raketni sistemi podsjećaju na one koje je predstavila aviokompanija Džefa Bezosa, „Blu oridžin“.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender