02. 07. 2022.
Sjeverna Koreja ga hakovala, on cijeloj zemlji ugasio internet

Sjeverna Koreja ga hakovala, on cijeloj zemlji ugasio internet

Sjeverna Koreja ga hakovala, on cijeloj zemlji ugasio internet

Razlozi zbog kojih je P4x “udario” Sjevernu Koreju su lični.

Američki haker poznat pod pseudonimom P4x preuzeo je odgovornost za gašenje interneta u kompletnoj Sjevernoj Koreji.

Iako je Sjeverna Koreja približne veličine kao američka država Misisipi, ona ima tek nekoliko desetina internet stranica zaduženih za distribuciju državne propagande međunarodnoj publici.

Razlozi zbog kojih je P4x “udario” Sjevernu Koreju su lični.

U januaru 2021, P4x je primio fajl od drugog hakera koji je tvrdio da je to alat za pomoć u njegovim projektima, međutim, 24 sata kasnije P4x je objavio na svom blogu da sjevernokorejski hakeri napadaju američke bezbjednosne stručnjake.

Fajl koji mu je poslat trebalo je da omogući hakerima da preuzmu kontrolu na računarom ovog Amerikanca.

Na sreću, P4x je otvorio fajl na virtuelnoj mašini i tako zaštitio svoj kompjuterski sistem od eksploatacije, ali je bilo jasno da ga je napala Sjeverna Koreja.

Američkog hakera je kontaktirao FBI tražeći detalje o napadu i načinjenoj šteti, ali mu nije ponuđena nikakva zaštita od sličnih napada u budućnosti, prenosi Klix.ba.

Nakon godinu dana P4x nije obavešten ni o kakvim mjerama protiv sjevernokorejskih hakera, a napad čak ni američka vlada nije priznala. Tada je on odlučio da preuzme stvar u svoje ruke.

P4x je za Wired demonstrirao kako je pronašao brojne ranjivosti softvera koji koriste sjevernokorejski sistemi, izvršio je napad na njih i uspješno oborio internet stranice ove zemlje i onemogućio pristup istim. Većina njegovih napada su bili automatizovani što mu je pomoglo da otkrije još slabosti sistema kako bi ih što bolje iskoristio.

Njegov napad ugasio je i e-mejl i druge usluge zasnovane na internetu. P4x ne želi da javno otkrije ranjivosti Sjeverne Koreje, jer će im onda biti lakše da ih otklone.

Samo mali dio Severne Koreje može da pristupi internetu, dok je većina ograničena na lokalni internet. Dakle, jasno je da su napadi američkog hakera zadali glavobolje sjevernokorejskom režimu, čime je on zadovoljan.

P4x ima za cilj da okupi grupu hakera i pojača napade na Sjevernu Koreju kako bi “ukrali” više informacija o njihovim ranjivostima, piše Telegraf.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender