27. 06. 2022.
Skupština Srbije usvojila set izbornih zakona

Skupština Srbije usvojila set izbornih zakona

Skupština Srbije usvojila set izbornih zakona

Skupština Srbije usvojila je set izbornih zakona kojima bi trebalo da se poboljšaju izborni uslovi za izbore koji su najavljeni za 3. april.

Prijedlozi izbornih zakona nastali su kao ishod paralelnih međustranačkih dijaloga o izbornim uslovima, koji su vođeni sa i bez evroposrednika, kao i na osnovu preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije.

Poslanici su usvojili zakone o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o izboru predsjednika Republike, kao i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i izmjene Zakona o sprečavanju korupcije.

Vlada je prihvatila nekoliko amandmana na ove zakone: da se kandidature za predsjednika Republike proglašavaju žrijebom, a ne po redoslijedu kojim su podneseni prijedlozi kandidata, da birač može podržati samo jednu listu, kao i da se učesnicima izbora na početku kampanje dodijeli 40 odsto sredstava, a preostalih 60 odsto nakon što pređu cenzus od tri odsto.

Očekuje se bolja kontrola izbora s obzirom da će opozicija imati svoje članove u Republičkoj izbornoj komisiji /RIK/, kao i najmanje 16.000 članova u biračkim tijelima širom Srbije., prenosi RTS.

Zakonima se ne mijenjaju suštinski aspekti izbora za narodne poslanike, izbora za predsjednika Republike i odbornike skupština jedinica lokalne samouprave, odnosno zadržavaju se dosadašnja zakonska rješenja koja se mogu i smatrati osnovnim postulatima izbornog procesa u Srbiji.

Novine koje donose ova tri izborna zakona su značajne prije svega u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora.

Nacionalne manjine neće morati da prikupljaju 10.000, već 5.000 potpisa da bi im lista bila proglašena.

Skupština je usvojila i Zakon o platama državnih službenika i namještenika kojim se mijenjaju koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih namještenika, koji obavljaju prateće pomoćno-tehničke poslove u državnim organima.

Poslanici su usvojili i Zakon o socijalnom preduzetništvu kojim se pravno reguliše takav način poslovanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender