30. 06. 2022.

Regulacioni plan za najveći gradski park ponovo pred Skupštinom

U namjeri da Banja Luka dobije najveću zelenu oazu u gradu, u skupštinsku proceduru ponovo je upućen prijedlog Odluke o izradi regulacionog plana, kojom se predviđa izgradnja gradskog parka na Banjalučkom polju.

Usvajanje ovog dokumenta je preduslov da se na terenu krene sa radovima planiranim na toj lokaciji, s obzirom na to da postojeći regulacioni plan dozvoljava jedan dio radnji.

Tako je Odluka o izradi regulacionog plana za prostor između Bulevara srpske vojske, Ulice Frana Supila, Univerzitetskog grada i rijeke Vrbas (radni naziv: „Park“) upućena u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku i naći će se na dnevnom redu desete sjednice gradskog parlamenta, zakazanoj za 9. februar.

Naime, regulacioni plan za novi gradski park prvi put upućen je u Skupštinu polovinom septembra prošle godine, ali tada nije dobio podršku Komisije za prostorno uređenje, zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa zbog čega se nije ni našao na dnevnom redu tadašnje sjednice.

Nedugo zatim oglasila se i stručna javnost, koja je poručila da stopiranjem gradnje najvećeg parka, sa svim pratećim sadržajima, Banja Luka gubi epitet „zelenog grada“.

U drugom pokušaju, resorna skupštinska komisija na sjednici u novembru prihvatila je izradu regulacionog plana za novi park. Iako je od Komisije dobio „zeleno svjetlo“, ovaj prijedlog – nije prošao na novembraskoj sjednici Skupštine Grada.  Podržalo ga je 11 odbornika, dok se njih 12 izjasnilo kao „uzdržani“, tako da odluka nije dobila podršku Skupštine.

Nakon toga, nova gradska administracija, kako je poručio gradonačelnik Draško Stanivuković – nastavila je sa realizacijom ideje da Banja Luka dobije najveći gradski park.

U tom pravcu, uspješno je proveden Međunarodni opšti javni konkurs za izradu idejnog pejzažno urbanističko-arhitektonskog rješenja parka uz Bulevar srpske vojske, na koji je pristigao 31 rad iz cijelog svijeta, a koje će sugrađani moći vidjeti od sutra, 07. februara na izložbi u Kamenoj kući tvrđave Kastel. Za idejno rješenje novog gradskog parka dodijeljene su dvije druge i dvije treće nagrade s obzirom na to da nijedan prijavljeni rad u cjelosti nije odgovorio programskim zadacima konkursa. Koncept simbioze nagrađenih konkursnih rješenja ponudiće park kao sinhronizovanu mješavinu sadržaja i namjena koje će stvoriti nove prostorne vrijednosti i privući mnogobrojne korisnike.

S obzirom na da je konkurs uspješno okončan, Odluka o izradi regulacionog plana za novi park ponovo je upućena u skupštinsku proceduru i na dnevnom redu je predstojeće sjednice, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender