26. 06. 2022.
Ministarstvo zdravlja: U Srbiju stigao najsavremeniji lijek protiv korona virusa

Ministarstvo zdravlja: U Srbiju stigao najsavremeniji lijek protiv korona virusa

Ministarstvo zdravlja: U Srbiju stigao najsavremeniji lijek protiv korona virusa

Pakslovid smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto.

Pakslovid (Paxlovid), najsavremeniji lijek protiv korona virusa, stigao je u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lijek (u Evropi još isporučen Velikoj Britaniji), i to 10 dana nakon što je EMA (European Medicines Agency) odobrila upotrebu i promet ovog lijeka.

Lijek je razvila kompanija Fajzer, a prema njihovim navodima, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Ovaj lijek blokira enzim koji je potreban korona virusu da bi se umnožavao, a kao rezultat toga – smanjuju se smrtnost i hospitalizacija.

Komisija Ministarstva zdravlja kojom presedava prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu listu na osnovu koje će lijek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama.

Šta je lijek Pakslovid?

Lek Pakslovid je antivirusni lijek koji sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir i namijenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman COVID-19 infekcije, kod odraslih, koji ne zahtjevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primjenom lijeka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma.

Srbija je krajem prošle godine, među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fajzer o nabavci najboljeg lijeka protiv korona virusa.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tom prilikom istakao je da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je ijlek Pakslovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.

– Ne borimo se za to da dođemo do toga da se neko razboli, pa da se leči, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo – rekao je Lončar, prenosi Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender