26. 06. 2022.
Pomen za ubijena 52 učenika u Šargovcu: Oni nikome ništa nisu skrivili

Pomen za ubijena 52 učenika u Šargovcu: Oni nikome ništa nisu skrivili

Pomen za ubijena 52 učenika u Šargovcu: Oni nikome ništa nisu skrivili

U Osnovnoj školi “Đura Jakšić” u banjalučkom naselju Šargovac danas je služen parastos povodom 80 godina od stradanja 52 učenika ove škole, koje su ubile ustaše 7. februara 1942. godine.

Darko Tomić, direktor OŠ “Đura Jakšić” istakao je da je danas 80 godina od zločina koji se desio u ovoj školi i deset godina otkad obilježavaju pomen za nevine žrtve.

“Mi dovoljno govorimo o ovom zločinu i mislim da ne postoji nijedan učenik ove škole da ne zna za ovaj zločin. Za ovih 10 godina smatram da smo mnogo toga uradili”, rekao je Tomić.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, rekla je da raduje da škola posljednjih godina na autentičan način provodi kulturu sjećanja kroz određene programe.

“Dani sjećanja su inače i aktivnost naše Republičkog zavoda, a koji, pored Jasenovca obilježavaju i ovakve strašne događaje koji su se desili u prošlosti i koje naši učenici kao budućnost Republike Srpske ne smiju nikad da zaborave”, kazala je Trivićeva.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da je pitanje da li se nakon 80 godina narod dovoljno  sjeća svih strahota koje je preživio.

"Možemo li se dovoljno sjećati svih strahota koje smo prošli" Stanivuković na obilježavanju 80 godina stradanja šargovačkih đaka (FOTO)

“Danas se sjećamo 52 ubijena učenika. Ključna je kultura sjećanja, jer zajednička kultura sjećanja jednog naroda stvara identitet”, istakao je Stanivuković.

Patricija Erak, učenica ove škole kaže da se nastavnici svaki čas i dan trude da im podignu svijest o kulturi sjećanja.

“I to ne da širimo mržnju, nego da ne zaboravimo šta se ovdje desilo. Mislim da to najbolje možemo shvatiti mi koji smo godina kao što su bili učenici koji su ovdje postradali”, rekla je Erak.

 Primitivizam i mržnja su u Šargovcu ispisali najstrašnije stranice svjetske istorije, a poruku iz Šargovca treba da čuje i zapamti cijeli svijet, poručio je predsjednik SPS Goran Selak.

“Ovdje u našoj školi u Šargovcu, na današnji dan 1942. godine, ubijeno je bez ispaljenog metka 52 djece. To je istorija iz koje svi treba da uče i za koju cijeli svijet treba da zna, jer takav zločin ne smije više nikad i nikom da se ponovi”, istakao je Selak.

Služenjem parastosa i istorijskim časom učenici Osnovne škole “Đura Jakšić” podsjetili su na stradanje đaka u ustaškom pokolju 1942. godine.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je  rekao da je pitanje da li se nakon 80 godina narod dovoljno sjeća svih strahota koje je preživio.

– Danas se sjećamo 52 ubijena učenika. Ključna je kultura sjećanja, jer zajednička kultura sjećanja jednog naroda stvara identitet – istakao je Stanivuković.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je stravičan zločin u kojem su ustaše tokom Drugog svjetskog rata zvjerski ubile 52 učenika banjalučke Osnovne škole “Đura Jakšić” u Šargovcu i da buduća pokoljenja to ne smiju da zaborave. Dodala je da je bitno da se istina o tom zločinu prenosi kroz generacije i stalne edukacije.

– Na simboličan način obilježavamo stradanje učenika, koji nikome ništa nisu skrivili. Škola na autentičan način sa svojim učenicima provodi kulturu sjećanja, kroz određene programe i na današnji dan i tokom nastavne godine. Naši učenici su budućnost RS i ne smiju nikada da zaborave zločine i stradanja- naglasila je Trivićeva.

Direktor Osnovne škole “Đura Jakšić” Darko Tomić istakao je da se tokom cijele godine i nastavnpg procesa i u ostalim školama priča o ovom strašnom događaju.

– Mi dovoljno govorimo o ovom zločinu i mislim da ne postoji nijedan učenik ove škole da ne zna za ovaj zločin. Za ovih 10 godina smatram da smo mnogo toga uradili – rekao je Tomić.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način ubile više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete.

Spomenik u Šargovcu

(Nezavisne novine, Glas Srpske, RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender