02. 07. 2022.
Jujić: Agencija za lijekove nova republička upravna organizacija

Jujić: Agencija za lijekove nova republička upravna organizacija

Jujić: Agencija za lijekove nova republička upravna organizacija

-Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku, predviđa se nova republička upravna organizacija – Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja, rekla je ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Jujić.

Obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jujićeva je navela da ovaj zakon propisuje da je Agencija samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica, te da se predloženim zakonom usklađuje Zakon o republičkoj upravi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske, kojim se upravo predviđa osnivanje te agencije.

Prema obrazloženju ovog akta, razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u zaključku Vlade Srpske iz oktobra 2021. godine u kome su zadužena sva ministarstva da radi zaštite ustavnih prava Srpske, garantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom, a na osnovu ranije donesenih zaključaka Narodne skupštine i Vlade i u saradnji sa ekspertnim timovima, definišu zakonska rješenja iz svoje resorne nadležnosti kojim će se stvoriti pravni okvir za vraćanje neustavno oduzetih nadležnosti Srpskoj.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srpske u skladu s tim treba da obavlja poslove izdavanja i obnove dozvole za stavljanje lijeka u promet, poslove laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanja stručne ocjene kvaliteta lijekova, izdavanja sertifikata o primjeni dobrih praksi, prijavljivanja ili odobravanja kliničkih ispitivanja lijekova i praćenja neželjenih djelovanja nastalih tokom kliničkih ispitivanja.

Za sprovođenje ovog zakona nisu potrebna dodatna finansijska sredstva, navodi se u obrazloženju ovog akta, javlja Srna.
 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender