29. 06. 2022.
BORS: Uvredama se ne može graditi suživot i povjerenje u BiH

BORS: Uvredama se ne može graditi suživot i povjerenje u BiH

BORS: Uvredama se ne može graditi suživot i povjerenje u BiH

Boračka organizacija Republike Srpske poručila je narodnom poslaniku Begiji Smajić, koja je Vojsku Republike Srpske azvala genocidnom, da se uvredama ne može graditi suživot i povjerenje u BiH.

Iz BORS-a smatra izjavu Smajićeve uvredom za Srpsku, sve njene dobronamjerne građane i sve borce VRS, među kojima je bio i veliki broj pripadnika naroda iz kojeg ona dolazi, te očekuje od nje izvinjenje.

– Smajićeva mora znati da su preci pripadnika VRS u oslobodilačkim ratovima oslobađali čak i narod kojem ona pripada i da su u Drugom svjetskom ratu za tu slobodu dali više od milion žrtava, a u Prvom svjetskom ratu čak trećinu stanovništva – ističe se u saopštenju BORS-a.

U BORS-a podsećaju da je u toku Drugog svjetskog rata na prostorima sadašnje BiH postojao koncentracioni logor u kojem je ubijeno 700.000 ljudi, od kojih su najveći broj bili pripadnici srpskog naroda.

U saopštenju se navodi da je nakon Drugog svjetskog rata, zahvaljujući najviše srpskom narodu, narod kojem pripada Smajićeva dobio je status naroda, a ne nacionalne manjine.

Zbog svega navedenog izjava Smajićeve predstavlja, kako su naglasili, uvredu i za srpski narod i sve njegove pretke.

U BORS-u napominju da Smajićeva mora znati da ne postoji kolektivna odgovornost, ni krivica i da su za eventualne zločine, počinjene tokom proteklog rata, odgovorni i krivi samo pojedinci, ma kako se oni zvali i ma kojem narodu pripadali.

– Ako Smajićeva misli da se na ovakvim uvredama i na ovakav način može graditi suživot i povjerenje u ovako složenoj društvenoj zajednici kao što je BiH, onda mora znati da se grdno vara i da nije u pravu – navode iz BORS-a.

Zbog svega navedenog, BORS kao i svi borci Vojske Republike Srpske očekuju od Smajićeve da se izvini za ovako gnusnu uvredu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender