29. 06. 2022.
Šimpanze umiju da liječe rane jedne drugima

Šimpanze umiju da liječe rane jedne drugima

Šimpanze umiju da liječe rane jedne drugima

Tim istraživača sa Univerziteta u Osnabriku u Njemačkoj tvrdi da je kod šimpanzi uočeno ponašanje za koje se smatralo da je specifično samo za ljude, i da i one umiju da vidaju svoje i tuđe rane.

Poznato je da se mnoge vrste životinja bave samoliječenjem, tako što, na primjer, jedu određene ljekovite biljaka kada se razbole. Međutim, dugo se smatralo da je liječenje tuđih bolesti nešto što samo mi ljudi radimo.

Grupa istraživača, koja proučava koloniju šimpanzi u okviru Projekta “Ozouga Chimpanzee” u gabonskom nacionalnom parku Loango, kaže da naša vrsta ipak nije toliko jedinstvena. Prema rezultatima posmatranja koje su objavili u časopisu Current Biology, kako prenosi Raša tudej, majmuni su u više prilika primijenili isti tretman svježih otvorenih rana.

Majmuni bi uhvatili bubu i utrljali je na ranu i zatim je bacili. Istraživači su imali priliku da zabilježe preko 20 takvih slučajeva u periodu dužem od godine, između 2019. i 2021.

U četiri od tih 20 slučajeva, majmuni su jedan drugome primjenjivali isti tretman. U dva navrata je odrasla ženka, koju su nazvali Suzi, insektima liječila povrede svome gotovo odraslom mladuncu. U drugom zabilježenom slučaju, ženka je tretirala povredu na tijelu drugog šimpanze po imenu Litlgrej. Uhvatila je insekta i predala ga mužjaku, koji ga je utrljao na površinu rane.

Koautorka objavljenog rada, Simona Pajki, koja je kognitivni biolog, vjeruje da ovi zabilježeni slučajevi jasno ukazuju na to da šimpanze imaju prosocijalno ponašanje, što znači da ulažu napore koji su od koristi drugima, ali ne i njima samima.

“Za mene, pošto sam zainteresovana za kognitivne vještine šimpanzi, bilo je posebno upečatljivo da svjedočim da pojedinci ne liječe samo svoje, već i rane drugih jedinki sa kojima nisu u srodstvu”, naglasila je Pajki, prenosi RTS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender