26. 06. 2022.
PIK reagovao na odluku Narodne Skupštine Srpske

PIK reagovao na odluku Narodne Skupštine Srpske

PIK reagovao na odluku Narodne Skupštine Srpske

Danas je u Sarajevu održana vanredna sjednica Vijeća za implementaciju mira koje je u izjavi navelo da su nedavni potezi vlasti da uvedu zakon o uspostavljanju VSTV-a Srpske “pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustava i pravnog poretka BiH”.

“Usvajanje zakona o VSTV-u Republike Srpske bilo bi nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa i značilo bi nazadovanje cijele zemlje kada je riječ o evropskim standardima u okviru vladavine prava. Provođenjem zakona o VSTV-u RS-a stvorilo bi se neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u Srpskoj”, navode oni.

Ističu da je uspostavljanje jedinstvenog VSTV-a na državnom nivou 2004. godine bila ključna reforma u modernizaciji pravosuđa BiH, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira pozivaju RS da odustane od ovih neustavnih poteza, koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusiraju na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

Na kraju zaključuju da visoki predstavnik i PIK “neće dozvoliti da bilo koji akter podriva VSTV”.

“PIK će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji sa visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje VSTV-a i suvereniteta i integriteta BiH”, potcrtali su u zajedničkom saopšenju ambasadori PIK-a, javlja Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender