02. 07. 2022.
Šarović – Dodik, razmjena mišljenja

Šarović – Dodik, razmjena mišljenja

Šarović – Dodik, razmjena mišljenja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da lideri SDA Bakir Izetbegović i SDS Mirko Šarović govore isto po pitanju formiranja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Republike Srpske, te istakao da bi bilo pogubno da Šarović i njegova partija koju je “prodao u naručje SDA” imaju podršku bilo koga u Srpskoj.

odik je rekao na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da Šarović više gleda prema federalnom Sarajevu nego prema ljudima u Republici Srpskoj da obezbijedi njihova prava.

– Najveći udar i rušenje BiH čini Izetbegović i njegove probošnjačke stranke u šta spada i Mirko Šarović – rekao je Dodik, komentarišući izjavu Izetbegovića da je formiranje VSTS Republike Srpske “najveći udar na BiH” i tvrdnje Šarovića da je to “predizborni zakon SNSD-a”.

Dodik je naveo da najveći udar na Ustav BiH pravi SDA i njihova politika, što je dokazivo, te napomenuo da je Izetbegović poručivao da treba ukinuti Republiku Srpsku.

– VSTS je postojao u Republici Srpskoj i visoki predstavnik ga je ukinuo i formirao VSTS BiH. To je neustavno. Ovo što mi radimo ne može biti udar jer je udar bio prethodno – pojasnio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je napomenuo da udar ne može biti kada se brani ono što je neustavno urađeno ranije, te dodao da se Republika Srpska VSTS-om bavi deset godina.

Dodik je rekao da pokušavaju da pravosuđe bude u skladu sa Ustavom i da je to realizacije politike SNSD-a.

Dodik je zapitao kako Šarović koji ima jednog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima pravo da ga prati policija i štiti Obavještajno bezbjedosna agencija /OBA/ BiH.

– Nema po zakonu to pravo – naveo je Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da njega čuva policija Republike Srpske, a Šarovića OBA i da se tu dramatično razlikuju.

– O srpskim kadrovima u Ministarstvu inostranih poslova, o kojima odlučuje resorni ministar Bisera Turković, pita Šarovića i on odlučuje ko će tamo biti a ne Savjet ministara i legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda – rekao je Dodik i istakao da je legalni predstavnik SNSD i da bi trebalo u okviru toga da se dogovara.

Dodik je napomenuo da je tako Turkovićeva intervenisala u vezi za personal u MIP-u.

– Takvu situaciju imamo i u obavještajnoj službi, gdje su kadrovi PDP i SDS i brane (direktora OBA Osmana Mehmedagića) Osmicu i njegov nelegalni status u tom pogledu – naveo je Dodik.

Govoreći o najavama bošnjačkih stranaka da će oboriti SNSD-ov prijedlog zakona o zloupotrebi pojma genocida koji bi trebao da se nađe na narednoj sjednici parlamenta, Dodik je naveo da se to očekuje od njih.

– Vidjećemo. Oni kažu da postoji blokada, a mi predlažemo taj zakon, pa ćemo vidjeti ko će ga blokirati – poručio je Dodik.

“Prije će nestati BiH nego Srpska”

Dodik je rekao i da će prije nestati BiH nego Republika Srpska.

Dodik je, povodom izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da će Republika Srpska da nestane, istakao da BiH već sad ne postoji nego da postoji samo u glavama bošnjačke političke elite.

– Ako (ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara) Bisera Turković hoda i predstavlja SDA, šta je to, je li to BiH? Ona je dokaz da BiH ne postoji. Ako (član Predsjedništva Željko) Komšić ode u Savjet bezbjednosti i govori lične stavove, a ne Predsjedništva, dakle ne postoji BiH, postoje oni i njihova zabluda o tome -, poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je Džaferovićeva želja da Republika Srpska nestane, jer je ratovao protiv Srpske, a napadima na Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića pokazuje lični animozitet prema Srbima u cjelini.

On je podsjetio da je Džaferović glasao za deklaraciju SDA na kongresu u kojoj je navedeno da treba ukinuti entitet, te podsjetio da je prisustvovao zločinu i nije kao odgovorno lice pokrenuo pitanje odsijecanja srpskih glava.

– Džaferović je vidljivi član muslimanskog rigidnog nacionalizma koji je sastavni dio muslimanske ekspanzije u okviru pravljenja islamske države – rekao je Dodik.

On je naveo da se “Islamska država” na Bliskom istoku pravi tako što se sijeku glave, a ovdje se islamska država pravi tako što Bakir Izetbegović, DŽaferović, Komšić i ostali pokušavaju da putem korištenja Zapada i emocija iz neke prošlosti naprave unitarnu zemlju, i to su jasno rekli svojom rezolucijom.

– Prema tome, ne treba ništa da iznenađuje i ne treba oni uopšte da se komentarišu. Oni su, prosto, na tom putu, a njihov je problem što se pojavio neki Milorad Dodik, pa se ne može sa njim. Ne bavim se politikom da se svidim Izetbegoviću, Džaferoviću, imam odgovornost prema onima koji su za mene glasali, a to je srpski narod u Republici Srpskoj – izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da Džaferović i napadima na Srbiju i Vučića pokazuje lični animozitet prema Srbima u cjelini.

 Kada bih bio na njegovom nivou, a ne želim da budem, rekao bih da će prije nestati BiH, nego Republika Srpska i mogu da govore šta god hoće. Mislim da već sad ne postoji BiH, postoji samo u njihovim glavama – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je poznato da DŽaferović ni o čemu ne odlučuje nego drži predavanja drugim narodima, kao što drži Vučiću i njemu (Dodiku).

On je dodao da će jednom prestati da se bavi politikom, ali kada to odluči srpski narod na izborima na kojima će glasati.

– Džaferović apsolutno ne može u tom pogledu bilo šta da kaže sa sigurnošću za svoju političku dužnost. Sigurno je da neće biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, biće Bakir Izetbegović i on je čuvao ove četiri godine njegovo mjesto. Sada taj čovjek pokušava nešto smisleno i pametno da kaže – rekao je Dodik. 

Predsjednik SDS, Mirko Šarović poručio je da je osnovna politika lidera SNSD, Milorada Dodika oduvjek bila da napada SDS i da radi protiv ove stranke, pa i onda kada je trebalo praviti liste za odstrel ljudi iz te stranke od strane međunarodne zajednice.

Šarović kaže da pravo da bilo kome spočitava saradnju sa Amerikancima ili Evropljanima, a posebno sa SDA najmanje ima Milorad Dodik jer su ga upravo oni instalirali na vlast i još uvijek ga tu drže.

– Bili su mu dobri stranci kada je trebao da skine SDS sa vlasti, bili su mu dobri kada su mu trebali njihovi tenkovi da istu tu vlast otme i napravi prevrat u Banjaluci, bili su mu dobri kada je trebalo sankcionisati SDS i njenim kadrovima oduzeti slobodu i sva osnovna ljudska prava. Odgovarala mu je i SDA kada su ga, upravo oni, napravili premijerom i kada su zajedno dogovorili da punih 15 godina udruženo ruše Srpsku demokratsku stranku – istakao je Šarović.

On dodaje da su sve ovo jasne činjenice, koje svi znaju, te da su uzaludni svi pokušaji Milorada Dodika da se sada „pere“.

– Sada je gotovo – došlo je vrijeme da platiš račune i odeš sa vlasti! Došlo je vrijeme da ti postaneš prošlost jer samo kada ti konačno postaneš prošlost i i Republici Srpskoj će konačnno biti bollje“ – navodi Šarović.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je uzdržan oko odluka Savjeta za sprovođene mira u BiH i međunarodnog faktora na koje, kako kaže, ne može ni na koji način da utiče.

Komentarišući sjednicu PIK-a povodom usvajanja Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske, Šarović je rekao da je neizvjesno da li će Savjet preduzimati neke poteze.

“Na odluke PIK-a ne mogu da utičem, znam da su osudili sve što se dešavalo u NSRS. Da li će preduzimati oni neke poteze, neizvijesno je. Za vanrednu sjednicu nije bilo potrebe i trebalo je da se pripremi na mnogo bolji način, da ima smisla i da bude realno”, rekao je on.

(Srna, Srpska Info, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender