03. 07. 2022.
Srbin u NASI: “Leskovački roštilj biće poznat i u svemiru”

Srbin u NASI: “Leskovački roštilj biće poznat i u svemiru”

Srbin u NASI: “Leskovački roštilj biće poznat i u svemiru”

Leskovački kuvar Momčilo Conić izabran je među 40 svjetskih kuvara, koji će 19. marta kuvati za kosmonaute NASA. Tradicionalna leskovačka jela Conić će pripremati u direktnom prenosu iz dvorišta Šop-Đokićeve kuće.

Veliki projekat “Spejs klub kičen” NASA organizuje u saradnji sa Svjetskim udruženjem kuvara, a jedini Srbin koji će imati priliku da pokaže kulinarska umijeća jeste Momčilo Conić.

On za Južne vesti kaže da je njemu pripala velika čast, ali i velika obaveza da svoj grad i državu predstavi na najbolji način, nakon što su njegovu učenici nedavno osvojili 23 medalje na internacionalnom takmičenju u Turskoj.

– Naravno da sam srećan što ću baš ja imati priliku da spremam naša tradicionalna jela, ali to je za mene i velika obaveza da naš grad i državu predstavim na najbolji mogući način. Ovo je istorijski događaj u kome ću ja i učestvovati i moramo da pokažemo šta sve to mi umemo i imamo. Poznati smo po tradicionalnim jelima, a sada baš ja imam priliku i da celom svetu pokažem naše specijalitete – rekao je Conić, prenosi Nportal.

Pored tradicionalnih jela iz svojih zemalja, svi kuvari će pripremati tradicionalno indonežansko jelo „rendang”, a događaj će direktno prenositi televizije BBC i CNN.

Na sajtu “Spejs klub kičen” stoji da će 19. marta cijeli svijet biti ujedinjen za jednim stolom sa dva univerzalna jezika: muzikom i kulinarstvom. Astronaut Evropske svemirske agencija Matijas Maurer biće prva osoba sa Međunarodne svemirske stanice koja će pozvati svet van svih granica da mu se pridruži u pripremanju obroka dok izvodi di-džej performans iz svemira, prenosi Sputnjik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender