26. 06. 2022.
Usvojen Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i Nacrt zakona o VSTS

Usvojen Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i Nacrt zakona o VSTS

Usvojen Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i Nacrt zakona o VSTS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u prvom dijelu 20. redovne sjednice sedam zakona, dva nacrta i jednu odluku.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, Zakon o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, Zakon o fiskalizaciji, Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

Zakonom o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu uređuju se uslovi, način i postupak pod kojim se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica i poseban porez na uvećanje imovine, a za koju fizičko lice ne može da dokaže način sticanja, kao i organi nadležni za sprovođenje ovog zakona.

Cilj ovog zakona, usvojenog na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, jeste da se obezbijedi efikasniji sistem borbe protiv korupcije, sive ekonomije i izgradnja institucija, ali i da se kroz pravni sistem kontrolišu prihodi i tako preventivno djeluje i spriječe moguće zloupotrebe.

Ovim poreskim zakonom je predviđeno da se, ukoliko lica ne mogu da dokažu način sticanja imovine, ta imovina oporezuje po stopi od 75 odsto nakon čega se obavezno upoznaje i tužilaštvo koje bi moglo utvrditi da li je iza takve imovine možda stajalo određeno krivično djelo.

Narodna skupština je usvojila i dva nacrta zakona – Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske koji je upućen u javnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana i Nacrt zakona o audio-vizuelnim djelatnostima, koji je upućen u stručnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 30 dana.

Nacrtom zakona o VSTS-u, usvojenom na prijedlog narodnih poslanika, predviđeno je osnivanje VSTS-a Srpske, te se uređuje njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Nadležnosti VSTS-a Srpske uključuju, između ostalog, imenovanje i sprovođenje disciplinskog postupka i razrješenje sudija, sudija Ustavnog suda Republike Srpske, te obuhvataju javne tužioce u Srpskoj i njihove zamjenike.

Propisano je da je Savjet samostalan i nezavisan organ u Srpskoj, koji se sastoji od Sudskog i Tužilačkog odjeljenja, a imaće 11 članova i svojstvo pravnog lica. Finansiraće se iz budžeta Srpske i ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno, efikasno i profesionalno pravosuđe.

Sastav Savjeta, u pravilu, odražavaće sastav naroda BiH i polnu zastupljenost u BiH.

Od ukupno 64 prisutna poslanika za ovaj nacrt zakona glasala su 63, a njegovo usvajanje podržalo je 45 poslanika, protiv su bila dva, dok je uzdržano bilo 16 poslanika.

Narodna skupština usvojila je danas i Odluku o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene Aerodrom Trebinje.

Dvadeseta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u utorak, 22. februara, u 10.00 časova, a na dnevnom redu nalazi se još sedam tačaka.

Pred poslanicima će biti Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene Aerodrom Trebinje, Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2022. godinu, Izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske a.d. Banjaluka i fondova za 2020. godinu sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora, Izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske za 2020. godinu, te Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o govoru mržnje u Bosni i Hercegovini;

Preostale dvije tačke su Davanje saglasnosti na Pravilnik o platama u Instituciji ombudsmana za djecu i Izbor i imenovanja.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender