25. 06. 2022.
Čubrilović: Nacrt zakona o VSTS usvojen u skladu sa Ustavom

Čubrilović: Nacrt zakona o VSTS usvojen u skladu sa Ustavom

Čubrilović: Nacrt zakona o VSTS usvojen u skladu sa Ustavom

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je NSRS, usvajanjem Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske, u potpunosti postupila u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom Srpske u kome je određeno da postoji VSTS koji obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilaštva, saopšteno je iz Odsjeka za odnose s javnošću NSRS.

Narodna skupština Republike Srpske je ovaj zakon usvojila u formi nacrta i uputila ga u javnu raspravu, u trajanju od 60 dana. Nakon toga, zakon se u skupštinsku proceduru upućuje u formi prijedloga i tek onda ide na usvajanje i objavljivanje u Službenom glasniku – pojasnio je Čubrilović.

On je istakao da je NSRS, kao najviše predstavničko, zakonodavno i demokratsko izabrano tijelo, postupala u skladu sa pravom i pravdom jer je činjenica da su skoro svi domaći i međunarodni predstavnici nezadovoljni radom pravosudnih institucija, posebno onih na nivou BiH u čijem radu je evidentna pristrasnost i dvostruka praksa, navodi se u saopštenju.

– VSTS Republike Srpske je postojao i ranije sve dok ga 2002. godine nije ukinuo visoki predstavnik za BiH i nametnuo Zakon o Viskom sudskom i tužilačkom savjetu na nivou BiH. Visoki predstavnik je i na taj način preuzeo ovlašćenja parlamenta i donosio zakone za koje nije imao legitimno i legalno pravo – rekao je predsjednik NSRS.

Čubrilović je istakao da je na taj način visoki predstavnik za BiH, suprotno svim pravnim i političkim standardima, oduzeo ovlašćenje NSRS da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i zamjenike javnih tužilaca, što je neprihvatljivo, navodi se u saopštenju.

– Zabrinjava površnost i neargumentovanost svih onih koji komentarišu i osuđuju odluke NSRS koja je i dalje najfunkcionalniji i najefikasniji parlament u BiH – istakao je Čubrilović.

On je ponovio da je, prema Ustavu BiH, pravosuđe u nadležnosti entiteta tako da Srpska ne pokušava da preuzme ništa što joj ne pripada.

– Narodna skupština će i ubuduće da donosi zakone u skladu sa Ustavom, u interesu Srpske i njenih građana, a koji su, na demokratski način, birali narodne poslanike da na najbolji mogući način zastupaju njihove stavove – izjavio je predsjednik NSRS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender