02. 07. 2022.

Izbori u Banjaluci 20. februara, evo kako se glasa

Banja Luka će 20. februara izabrati nove članove savjeta u 57 mjesnih zajednica. Tog dana, od 9.00 do 17.00 časova sugrađani će birati članove savjeta u svojim mjesnim zajednicama.

Kako glasati na predstojećim izborima za savjete mjesnih zajednica, pojasnila je Nada Batinar, predsjednik Gradske izborne komisije Banja Luka.

-Kada budete glasali, obratite pažnju na to koliko kandidata obilježavate na glasačkom listiću – kazala je Batinar.

Kako je navela, imamo četiri grupe mjesnih zajednica, koje u zavisnosti od broja birača biraju svoje predstavnike, i to prva grupa bira pet predstavnika, druga grupa bira sedam, treća devet i najveća mjesna zajednica Starčevica bira 11 predstavnika.

-Mogućnost da odaberete jeste da glasate najmanje za jednog kandidata na glasačkom listiću obilježavajući iksom kvadratić ispred prezimena i imena kandidata, a najviše onoliko kandidata koliko se bira u savjet vaše mjesne zajednice. Kada je riječ o odabiru imena, specifičnost ovih izbora jeste da možete odabrati baš prezimenom i imenom ne obraćajući pažnju na to ko je predlagač konkretnog kandidata, nego da odaberete onoliko koliko se bira predstavnika u vašoj mjesnoj zajednici – objasnila je Batinar.

Dodala je da će birači na dan izbora imati dostupne sve informacije na biračkim mjestima, ali i na zvaničnoj internet stranici Grada Banja Luka gdje već mogu da prate sve neophodne detalje.

-Dakle, sve informacije biračima su dostupne na sajtu Grada, oglasnim tablama u mjesnim zajednicama, ali i u Centru za birački spisak i Gradskoj izbornoj komisiji Banja Luka – zaključila je Batinar.

Biračka mjesta i kandidatske liste
U svim mjesnim zajednicama određena su biračka mjesta. Takođe objavljene su ovjerene kandidatske liste koje su, osim na internet stranici Grada Banja Luka, izložene i na oglasnim tablama pripadajućih mjesnih zajednica. Gradska izborna komisija pozivala je ovlaštene predlagače i kandidate na objavljenim listama – da izvrše uvid u ispravnost i ličnih podataka (prezime i ime), kao i ispravnost podataka u nazivu ovlaštenih predlagača.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender