29. 06. 2022.
Razlog će vas iznenaditi: Zašto ne volimo zvuk sopstvenog glasa?

Razlog će vas iznenaditi: Zašto ne volimo zvuk sopstvenog glasa?

Razlog će vas iznenaditi: Zašto ne volimo zvuk sopstvenog glasa?

Većini ljudi njihov glas je neprijatan i ne vole sebe da čuju ni na kakvom snimku.

Pitanje je zašto se to događa kada čovjek čuje sopstveni glas, dok na glasove drugih gotovo uopšte ne obraća pažnju?

Odgovor na to pitanje polazi od toga da obično čujemo svoj glas dok pričamo. U tom procesu primamo zvuk prenesen spoljnim putem, odnosno protokom vazduha, i zvuk prenesen unutrašnjim putem – kroz kosti. Protok zvuka kroz kosti rezultira bogatim niskim frekvencijama koje nisu sadržane u zvuku koji do nas dolazi putem vazduha.

Kada svoj glas čujemo snimljen, bez tih frekvencija, zvuči nam viši i drugačiji. Načelno, razlog zbog koga ne volimo svoj snimljeni glas je činjenica da on tada ne zvuči onako kako mi to očekujemo.

Psiholog sa Univerziteta u Eseksu Silke Paulman nagađa da upravo ta činjenica stvara u nama odbojnost prema sopstvenom glasu, zbog raskoraka koji se događa između onoga što čujemo i naših unutrašnjih očekivanja. Ona je mišljenja da naš glas igra veliku ulogu u formiranju identiteta, i da zbog toga svako od nas osjeća neprijatnost kada shvati da mu glas nije onakav kakvim ga zamišlja.

Neka istraživanja su pokazala da ta teorija daje tek djelimično objašnjenje. U istraživanju, objavljenom 2013. godine, učesnici su morali da ocijene privlačnost različitih snimljenih uzoraka glasa. Kada je u te uzorke bio dodat njihov glas, ocijenili su ih znatno većim ocjenama nego kad bi svesno prepoznali svoj glas. Štaviše, potpuno objašnjenje ovog fenomena može se pronaći u nizu ranijih studija objavljenih prije nekoliko decenija.

Usljed toga naš glas ne zvuči samo drugačije od naših očekivanja nego i otkriva aspekte naše ličnosti koje možemo u potpunosti sagledati tek nakon što čujemo simak .Neki od tih aspekata su nivo anksioznosti, neodlučnost, tuga i ljutnja, prenosi B92.

Psiholozi Fil Holcman i Klajd Rouzi su, u svojim eksperimentima iz 1966. godine, zaključili da se suočavanje sa sopstvenim glasom ne javlja samo kao rezultat razlika u očekivanoj frekvenciji nego i kao neobično otkriće koje dolazi na vidjelo nakon spoznaje svega što se može prenijeti sopstvenim glasom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender