29. 06. 2022.

Rusija odbila da prihvati kolektivni odgovor NATO-a i EU na bezbjednosne garancije

Moskva ne može da prihvati kolektivni odgovor zemalja-članica NATO-a o poštovanju principa nedjeljivosti bezbjednosti i čeka detaljnu reakciju svake zemlje kojoj je pismo upućeno, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg i šef evropske diplomatije Žozep Borelj 10. februara poslali su nam ono što su predstavili kao odgovor na pismo ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, upućeno 28. januara o realizaciji principa jednake i nedjeljive bezbjednosti od strane zapadnih zemalja. U dobijenim “dokumentima” nema konkretne reakcije na direktno postavljeno pitanje. Umjesto toga, predlaže nam se da stupimo u dijalog o jačanju bezbjednosti – precizirano je u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

Ona je podsjetila da je pismo šefa ruske diplomatije poslato ministrima spoljnih poslova 37 zemalja Evrope i Sjeverne Amerike. U njemu je posebno naglašeno da Moskva očekuje detaljan odgovor na nivou svake države.

– Stoga ne možemo da prihvatimo “kolektivni” odgovor koji podsjeća na “kolektivnu odgovornost”. Čekamo detaljnu reakciju na pitanje koje smo postavili od svakog adresata – navodi se u saopštenju.

Zaharova ističe da se ruska strana nije obraćala Stoltenbergu i Borelju lično.

– Pod dokumentima OEBS-a i Rusija-NATO u kojima je fiksiran princip nedjeljivosti bezbjednosti stoje potpisi lidera država i vlada odgovarajućih zemalja. U OEBS-u države učestvuju svaka za sebe i tako su se i obavezale da neće jačati svoju bezbjednost na račun bezbjednosti drugih – konstatuje ona.

EU insistira da Rusija razmotri kolektivni odgovor

Evropska unija insistira na tome da Rusija razmotri zajednički odgovor na pismo Lavrova, saopštio je portparol EU Peter Stano.

– Zauzeli smo jasan stav. Članice EU dobile su pisma sa nekim zahtjevima i pitanjima. Mi smo odlučili da odgovorimo ministru Sergeju Lavrovu zajedničkim pismom koje je potpisao šef evropske diplomatije Žozep Borelj – rekao je Stano.

On je precizirao da “pismo koje je predato u ime šefa evropske diplomatije, sadrži poruku svih 27 članica EU”.

– Ne znam da li je Lavrov bio pročitao taj odgovor u momentu kada se izjasnio o njegovoj formi, ali smatram da ako je strana zainteresovana za rješavanje sukoba diplomatskim naporima, kao što treba da bude slučaj danas 2022. godine, onda se neće fokusirati na formatu, nego će analizirati sadržaj i razmisliće o prijedlozima – istakao je Stano.

Podsjetimo, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je 28. januara pismo šefovima diplomatija Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i brojnih evropskih zemalja u kome je objasnio principe nedjeljivosti bezbjednosti. On je tada zatražio odgovor od svake zemlje pojedinačno, javlja Sputnjik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender