25. 06. 2022.
Selak o demografskoj situaciji: Rezultat nebrige za narod i Srpsku

Selak o demografskoj situaciji: Rezultat nebrige za narod i Srpsku

Selak o demografskoj situaciji: Rezultat nebrige za narod i Srpsku

Nakon informacije da je u Srpskoj po prvi put rođeno manje od 9.000 beba, predsjednik SPS Goran Selak poručio je da je krajnje vrijeme za konkretne akcije, te da je ovaj broj rođene djece očigledan i direktan rezultat bahatosti i potpune nebrige za narod i Republiku Srpsku.

Selakov SPS je juče podržao donošenje zakona o majci, koji je prijedlog Udruženja 4+ i tom prilikom je istaknuto da je krajnje vrijeme za mjere koje će donijeti rezultate u borbi za demografsku obnovu Srpske.

– Rekao sam to juče na sastanku sa predstavnicima Udruženja 4+ a ponoviću još jednom – krajnje je vrijeme da oni koji vole Srpsku i čija djeca žive u Srpskoj preduzmu konkretne korake da zaustavimo demografsku katastrofu koja je pred nama. Zato smo podržali Zakon o majci, a insistiraćemo na realizaciji našeg programskog cilja koji predviđa 5.000 maraka za svaku rođenu bebu u Srpskoj – rekao je Selak.

Kako kaže, odmah su čuli i komentare onih koji pitaju od čega će se to finansirati.

– Od smanjenja luksuza u javnoj upravi, zaustavljanja kriminalnih aktivnosti u Šumama, uređenjem energetskog sektora i nultom stopom tolerancije prema korupciji možemo finansirati, ne samo demografsku obnovu, nego i privrednu obnovu i unaprjeđenje zdravstvenog sektora i sistema penzijskog osiguranja, kao i mnoge druge sektore od vitalnog interesa za narod Srpske – poručio je Selak.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, tokom 2021. godine u Republici Srpskoj rođeno je tek 8.643 živorođenih beba.

To je za čak 518 manje nego u godini prije kada je rođeno 9.161 živorođena beba u porodilištima. Istovremeno, tokom prošle godine umrlo je 18.732 ljudi u Republici Srpskoj, a što je oko 2.000 više umrlih nego u godini prije.

(Srpska Info)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender