28. 06. 2022.
Meteorolog Kovačić: Nastavlja se trend toplijeg vremena

Meteorolog Kovačić: Nastavlja se trend toplijeg vremena

Meteorolog Kovačić: Nastavlja se trend toplijeg vremena

Nastavlja se trend toplijeg vremena i do kraja mjeseca očekuje nas jako mala količina padavina, istakao je Igor Kovačić, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

– Nema naznaka dubokog ciklona i vlažnog vazduha. Nastavlja se trend povećanja prosječnih temperatura – poručio je Kovačić.

On je napomenuo da visoke temperature predstavlja problem i voćarima.

– Prošla je prva dekada februara, dnevne temperature znatno su iznad normale, pogotovo u zapadnom dijelu Srpske, i to za 7-8 stepeni više od prosjeka. Јutra su bila hladnija, nije bilo toliko odstupanja. U globalu februar znatno je topliji od prosjeka – napomenuo je Kovačić.

Klimatske promjene su pored politike top tema svjetskih medija.

– Neko mišljenje Svjetske meteorološke organizacije već je urađeno, i svi se slažu da je prošla godina bila šesta najtoplija od kada se mjeri vrijeme – istakao je Kovačić.

On je dodao da su zime u kontuinitetu nešto blaže.

– Najbolje se to vidi po količinama snijega. U Banjaluci od 2015. godine nemate ozbiljnije padavine, da tako kažem neki kontinuitet, da vidite ljude sa lopatama. U planinama je nešto drugo, bilo je snijega, što je opet dobro sa neke druge strane – napomenuo je Kovačić za RTRS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender