25. 06. 2022.
Pandurević: Obmana o smanjenju PDV-a, predizborne igre

Pandurević: Obmana o smanjenju PDV-a, predizborne igre

Pandurević: Obmana o smanjenju PDV-a, predizborne igre

Ako već vraćaju nadležnost nad indirektnim porezima, zašto PDV ne smanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ili ovim žele pokazati strancima da ipak neće vraćati nadležnost? – izjavila je član Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević.

Кada smo mi iz SDS, 2014.godine, predložili izmjene i dopune Zakona o PDV-u, i uvođenje nulte stope PDV-a za hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, lijekove, dječju hranu i sadni materijal, iz SNSD su bili protiv, sem Milorada Živkovića koji je bio suzdržan, i tvrdili su da se stopa PDV-a može mijenjati samo na prijedlog Upravnog odbora UIO, te da je to naš predizborni prijedlog. Ako već vraćaju nadležnost nad indirektnim porezima, zašto PDV ne smanje u Narodnoj skupštini, ili ovim žele pokazati strancima da ipak neće vraćati nadležnost? – izjavila je član Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević.

Pandurevićeva tvrdi da SNSD nema iskrenu namjeru da smanji PDV na osnovne životne namjernice.

”Da to zaista žele da urade, najjednostavniji put je bio da to predloži Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje. Tim bi imali i prohodnost zakona kroz parlament. Mi 2014. nismo mogli ići preko UO UIO jer smo bili opozicija. SNSD je lansirao ovaj prijedlog iz dva razloga. Prvi je da pokažu kao da ‘brinu’ o građanima, znajući unaprijed da zakon neće biti usvojen jer neće imati entitetsku većinu iz Federacije, ali će naći ‘krivca’ u svojoj igrici. Drugi je da strancima pokažu kako nisu ozbiljno mislili vraćati nadležnosti i da eto potvrđuju postojeći zakon na nivou BiH”, istakla je Pandurevićeva.

Ona kaže da SDS u svom Programu ima uvođenje diferencirane stope PDV-a, i da to sa stanovišta SDS nije sporno, ali su sporne neiskrene namjere SNSD-a.

”Podsjetiću da su nam 2014. rekli da niža stopa PDV-a ne znači da će lijekovi biti jeftiniji, da će trgovci se bogatiti na račun države, da ugrožavamo stabilnost budžeta, aranžman sa MMF,  i da samo UO UIO može dati takav prijedlog. Кada su manipulisali, tada ili sad? Rekla bih – i tada i sad. Tada im sujeta nije dozvoljavala da podrže naš prijedlog, a danas ponovo pokušavaju obmanuti građane obećavajući im nešto zašto se nisu potrudili da obezbijede većinu u parlamentu”, naglasila je Pandurevićeva i zapitala:

”Uostalom, kako će čak i oni glasati za svoj zakon kada na snazi imamo zaključak Narodne skupštine da nema donošenja odluka dok se van snage ne stavi odluka Valentina Incka? Ako SNSD ima saznanja da je Inckova odluka povučena, očekujemo da obavijeste javnost. Voljeli bih znati šta je istina : ono što SNSD govori u Banjaluci ili ono što radi u Sarajevu?”. (BN)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender