25. 06. 2022.

Patrijarh Porfirije uručio 12 stipendija najboljim studentima

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije večeras je uručio 12 stipendija Srpske pravoslavne crkve (SPC) najboljim studentima završnih godina fakulteta koji su osnivači Univerziteta u Beogradu – Pravnog, Filozofskog, Elektrotehničkog, Medicinskog i Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta.

Na svečanosti u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, na praznik Sveta tri jerarha, patrijarh Porfirije je čestitao dobitnicima stipendija koji su odabrani na konkursu i istakao da će se SPC truditi da i ubuduće na ovaj način pomaže studente.

“Trudićemo se da ovo bude samo skromni početak u nadi da ćemo imati mnogo veće kapacitete da pomažemo, ne samo studente pet fakulteta koji su osnivači Univerziteta u Beogradu, nego i sve druge studente zajedno sa humanitarnim fondom ‘Privrednik’, a tu je fondacija Sime Igumanova koja je takođe tradicionalno pod patronatom aktuelnog patrijarha srpskog”, rekao je patrijarh Porfirije.

Među dobitnicima stipendije je Zorana Jevtić, student četvrte godine Pravnog fakulteta, koja je u ime svih nagrađenih studenata zahvalila za ukazano povjerenje i materijalnu pomoć, ističući da je ovaj gest jasan pokazatelj da se naporan rad i dalje cijeni.

Stipendije su dobili i Nikola Šurjanac, takođe sa Pravnog fakulteta, Danilo Tonić i Vasilije Stambolić sa Elektrotehničkog fakulteta, Aleksa Zubelić, Isidora Arsenović i Sonja Lukendić sa Medicinskog fakulteta, Stefan Stakić i Stefan Pajić sa Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta, dok su sa Filozofskog fakulteta stipendije dobili Teodora Stevanović, Stefan Simonović i Stefan Povrenović.

Godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu, SPC pokrenula je krajem prošle godine, u spomen na blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Konkurs je objavljen 22. novembra, prijavilo se 148 studenata, a komisija je odlučila o stipendijama na osnovu prosječne ocjene studenata i njihovog materijalnog stanja, javlja Srna.

Svečanost uručivanja stipendija održana je na praznik Sveta tri jerarha koji je posvećen Svetom Vasiliju Velikom, Svetom Grigoriju Bogoslovu i Svetom Jovanu Zlatoustom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender