29. 06. 2022.

Kerber proslavio 40. rođendan velikim koncertom: Nedostaje nam Dragoljub Ðuričić

Čuvena rok grupa “Kerber” održala je uspješan i rasprodat akustični koncert “Unplugged” u Velikoj sali Kombank Dvorane u Beogradu i time proslavila 40 godina karijere. Prvi put su poznati rokeri iz Niša nastupili u prostoru ove kulturne ustanove tokom veoma bogate koncertne karijere i pružili iskrenim fanovima intimno akustično veče od skoro tri sata sa specijalnim gostima – Gudačkim kvartetom.

Uvodni dio kao prolog koncerta bio je veoma neobičan: za mnoge iz publike nepoznati mladić je izašao na scenu i pozvao ljude u sali da ustanu, zatvore oči i prepuste se njegovoj priči o grupi “Kerber”.

U tom nesvakidašnjom performansu, momak se predstavio kao Miloš Petković koji pripovijeda istoriju ovog benda putem knjige koju piše o njima, a kao veliki fan od malih nogu, izabran je i kao autor scenarija za njihov poslednji spot pjesme “Bestraga sve”, piše Direktno.

Dok je Miloš uvodio prepunu salu u svoje lirske odlomke iz rok knjige u nastajanju, prvi put sada javno citiranu, članovi benda su lagano izlazili na binu. Lider i pjevač benda Goran Šepa ili Gale Kerber izašao je poslednji i dobio najsnažniji dugotrajni aplauz.

“Dobro veče narode. Očigledno se ne gledamo dovoljno često koliko bismo željeli”, bile su prve nadahnute riječi pjevača Šepe, koji je ubrzo zatim počeo koncert, kao inače, hitom “Kao tvoj Kerber”.

Bend je veoma vješto sproveo publiku kroz svih šest studijskih albuma tokom četiri decenije – “Nebo je malo za sve” (1983), “Ratne igre” (1985), “Seobe” (1986), “Ljudi i bogovi” (1988), “Peta strana svijeta” (1990) i “Zapis” (1996).

Fenomen ovog sastava leži u tome što iako nisu iznjedrili novi materijal 25 godina, i dalje su im rok hitovi toliko univerzalni i vanvremenski da bez problema imaju masovnu publiku na mnogim solo koncertima ili festivalskim nastupima.

Istina, u diskografiji imaju zapažene live albume – “121288” (1989), “Unplugged” (1999), “Unplugged Live Sava Centar” (2018), kao i kompilacije – “Antologija 1. (1983-1998)” (1998), “Antologija 2. (1983-1998)” (1998), “Svijet se brzo okreće (The Best of 1986-1995)” (2008), “Sabrana djela” – boks set (2009) i “Specijal” (2017).

Gale je posvetio par riječi svom preminulom prijatelju, čuvenom bubnjaru, koji je svirao sa njima.

“U poslednje vrijeme ostali smo bez mnogih prijatelja, rodbine, od pandemije. Jedan od njih je nama veoma poseban i važan, nekada dio naše grupe – predivni Dragoljub Ðuričić. Pozivamo sve 24. februara u Atelje 212 gdje ćemo održati koncert posvećen njemu”, emotivno je govorio Šepa o neprežaljenom Ðuričiću.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender