30. 06. 2022.
Kraljica podzemlja: Od nje su strahovali i kriminalci i policajci

Kraljica podzemlja: Od nje su strahovali i kriminalci i policajci

Kraljica podzemlja: Od nje su strahovali i kriminalci i policajci

Amerika je imala Al Kaponea, a Australija… ovu ženu! Matilda “Tili” Divajn bila je kraljica sidnejskog podzemlja a, ironično, jedina prava “konkurencija” bila joj je – još jedna dama!

Matilda “Tili” Divajn bila je na čelu najmoćnije bande u Australiji toko ‘20-ih godina prošlog vijeka i smatrana je “kraljicom Sidneja”… ok, bar njegovog podzemlja!

Divajn je prozvana “najgorom ženom u Sidneju”. Nakon godina rada kao prostitutka prvi put je uhapšenja 1925. nakon što je britvom isjekla ruku jednog muškarca.

Nisam stigao da kažem ni reč! Ova je povikala: “Eno ga, kurvin sin!“ i zamahnula rukom, a ja sam stavio šake na lice da se zaštitim. Osjetio sam ubod. Kada sam otvorio oči, krv mi je poprskala lice – rekao je Tomas Kork, žrtva Tili Divajn nakon što se oporavio.

Policijski dokumenti navode da je britva zamrljana krvlju otkriven u oluku u blizini kuće gospođe Divajn što je povezuje sa zločinom.

Matilda Divajn rođena je u Engleskoj 1900. godine kao Matilda Tvis. Počela je da radi kao prostitutka nakon što je napustila školu. Udala se za izvjesnog Džejmsa Edvarda Divajna – ili Velikog Džima – 1917. godine, a par se preselio u Sidnej dvije godine kasnije.

Koliko je poznato upravo Veliki Džim je počeo da je podvodi muškarcima u Sidneju, čak je i vozeći na mjesta gdje su je čekali “klijenti”. 

Gospođa Divajn je provela dvije godine u zatvoru Long Bej jer je odsjekla ruku gospodinu Korku, a po izlasku je bila odlučna da pokrene sopstveni “briznis” – bordel, umjesto da nastavi život kao prostitutka.

Uspjela je da se zaposli kao madam, iskoristivši rupu u zakonu po kojoj je to bila ilegalna profesija ali samo za muškarce.

Posjedovala je kuću sa tri spavaće sobe u istočnom predgrađu Sidneja i bila je domaćin mnogih gangsterskih žurki. Veliko imanje su štitili njeni tjelohranitelji i pomeranci koje je mnogo voljela i držala ih je kao ljubimce i čuvare.

Kraljica Sidneja

Niska rastom i teška svega 50 kilograma, Divajn je ipak sijala utjerivala strah širom Sidneja – kako među poštenim svijetom tako i među, tradicionalno muškim krugovima kriminala. Proširila je posao sa bordelima, a uskoro stala i na čelo bande koja je terorisala čitav Sidnej. 

Sa sobom je uvijek nosila britvu koja je postala njen “zaštitni znak”, a njeno bogatstvo samo je raslo i danas se procjenjuje na više miliona dolara. Uživala je u glamuroznom životu, razmjećući se krznom, dijamantima i svim mogućim luksuzom. 

Veliki Džim je radio kao Tilin pomoćnik, ali se ‘40-ih ona konačno razvela od njega i preudala za penzionisanog mornara Erika Parsonsa. Samo nekoliko mjeseci nakon vjenčanja u jednoj svađi ga je upucala. Intervenisala je policija, ali Parsons nije podnio tužbu. Koliko je poznato, kasnije su živjeli u skladnom braku sve do njegove smrti od raka 1958. godine.

Suparnica!

Ironično, najveća prijetnja po poslovanje Tili Divajn dolazila je od još jedne “madam podzemlja”. Suparničku bandu vodila je takođe žena – Kej Lej, a njihovo rivalstvo postalo je legendarno. 

Lej je svoj posao započela otvaranjem malih ilegalnih prodavaonica alkohola. Uskoro je oko sebe okupila bandu koja je pazila na njene interese, ali se tako neumitno pročula, a priča o njoj stigla je i do Divajn.

A, Sidnej nije bio dovoljno veliki za njih dvije!

Bande su se međusobno sukobljavale na ulici, organizujući zasjede u kojima su često stradali i nevini prolaznici. Divajn je navodno i sama jednom ušla u fizički sukob 1929. godine ogrebavši britvom jednu od Lejinih prijateljica.

Smrt u bankrotu

Iako je važila za najbogatiju ženu Sidneja i najvećeg kriminalca u istoriji Australije Tili je na kraju umrla švorc! Kao i u slučaju Al Kaponea, glave su joj došli poreski inspektori. 

Ironično, ista sudbina zadesila je i njenu suparnicu Lej. Do kraja 50-ih obe su izgubile većinu bogatstva, a sa novcem dogodio se i gubitak moći. Jer, na kriminalnoj sceni Australije pojavili su se “neki novi klinci” – mladi muškarci željni krvi sa kojima ni Divajn ni Lej nisu znale da se nose.

Na neki način, Divajn i Lej imale su samo jedna drugu, a svijet koje su poznavale nestajao im je pred očima. Kej je umrla prva. Tili je došla na sahranu. Odala je počast svom “najboljem neprijatelju”.

Poslednji bordel Divajn je prodala 1968. i nakon toga se potpuno povukla u samoću. Umrla je dvije godine kasnije od raka. Na sahrani nije bilo skoro nikog. Nadživio ju je sin i dvoje unučića, ali činilo se da nije ne žali za odlaskom “najgore žene Sidneja”, pišu Novosti.

Na kraju, život Matilde Tili Divajn u jednoj rečenici sažeo je tadašnji policijski komesar Norman Alan koji je rekao: “Bila je zlikovac, ali ko sam ja da joj sudim?“.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender