02. 07. 2022.

Bijela kuća: Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi da počne bilo kada

Ruska invazija na Ukrajinu “mogla bi da počne u bilo kom trenutku, uključujući i ove nedjelje”, saopštila je danas Bijela kuća i ponovila da put diplomatiji ostaje otvoren za rješavanje sukoba.

Zamjenica sekretara za štampu Bijele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima da SAD nemaju iluzija u vezi sa situacijom na terenu sa desetinama hiljada ruskih vojnika nagomilanih duž granice s Ukrajinom, prenio je Rojters.

Bajden i Džonson podržali suverenitet Ukrajine

Američki predsjednik Džozef Bajden i britanski premijer Boris Džonson danas su razmotrili diplomatske napore u vezi s Ukrajinom i potvrdili svoju podršku njenom suverenitetu, saopštila je Bijela kuća.

Bajden i Džonson su tokom razgovora, takođe, razmotrili napore za jačanje odbrambenog pristupa na istočnom krilu NATO i spremnost svojih saveznika i partnera da nametnu teške posljedice Rusiji ukoliko ona izabere dalju vojnu eskalaciju, navodi se u saopštenju Bijele kuće, prenio je Rojters.

Iz Džonsonovog kabineta prethodno je saopšteno da su se dvojica lidera složila da postoji šansa za diplomatiju i šansa za Rusiju da odstupi i spriječi katastrofu u Ukrajini.

“Složili su se da ostaje mogućnost za diplomatiju i da Rusija povuče prijetnje Ukrajini”, rekao je portparol Dauning strita poslije njihovog razgovora.

“Lideri su naglasili da bi svaki dalji upad u Ukrajinu rezultirao dugotrajnom krizom za Rusiju, sa dalekosežnom štetom i za Rusiju i za svijet”, dodao je on, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender