26. 06. 2022.
Srbija slavi Dan državnosti

Srbija slavi Dan državnosti

Srbija slavi Dan državnosti

Srbija danas proslavlja Dan državnosti uz brojne javne manifestacije.

Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Srbije najavio je da će danas u 16 časova, povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije, biti izvršena počasna artiljerijska paljba sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, počasna artiljerijska paljba tradicionalno najavljuje nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije i biće izvršena uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti poslije viševijekovne otomanske vlasti.

Na zboru starješina u Orašcu, 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Ðorđe Petrović, podsjeća se u saopštenju.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mjestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo cijelu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovjekovne države.

Sretenje – Dan državnosti Srbije obilježava se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka (15. februar 1804. godine) i čin proglašenja (Sretenjskog) Ustava Knjaževine Srbije (15. februar 1835. godine), a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji (Službeni glasnik RS” br. 43/01, 1/07 i 92/11) obilježava se neradno dva dana 15. i 16. februara, navedeno je u saopštenju. (Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender