02. 07. 2022.
Zbog nesavjesnih vlasnika sve više napuštenih životinja: Udome psa, pa ga ostave na ulici

Zbog nesavjesnih vlasnika sve više napuštenih životinja: Udome psa, pa ga ostave na ulici

Zbog nesavjesnih vlasnika sve više napuštenih životinja: Udome psa, pa ga ostave na ulici

Sa ulica Banjaluke prošle godine uklonjena su 192 napuštena psa, koje su u većini slučajeva ostavili nesavjesni vlasnici i udomitelji.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju kazali su za “Glas Srpske” da je u januaru 2022. godine u azil smješteno 15 lutalica.

– Svi psi prolaze tretman koji podrazumijeva desetodnevni karantin i posmatranje jedinki – pojasnili su iz Odjeljenja.

Naveli su da psi dobijaju svu potrebnu njegu i veterinarski pregled, nakon čega slijedi tretman protiv parazita kao i vakcinacija.

– Nakon toga psi lutalice bivaju podvrgnuti sterilizaciji i čipovanju, s tim da je veliki broj vlasničkih pasa koji se preuzmu iz azila – kazali su iz Odjeljenja.

Dodali su da je najviše napuštenih životinja primijećeno u prigradskim naseljima kao što su Mišin Han, Krčmarice, Dragočaj, Priječani, Manjača, Trapisti, Kola i to tamo gdje mještani bacaju hranu.

Dodali su da je njihova dežurna služba u 2021. godini zaprimila 59 prijava sugrađana koje su se odnosile na vlasnike i pse lutalice.

– Izdato je osam prekršajnih naloga nesavjesnim građanima, koji su držali i izvodili pse suprotno Odluci o komunalnom redu. Takođe, pripadnici MUP-a Republike Srpske primjenjuju Zakon o javnom redu i miru, koji propisuje prekršaj – Držanje opasnih životinja bez nadzora, a u slučaju da pas povrijedi nekog obavještavaju dežurnog tužioca, koji odlučuje da li je riječ o krivičnom djelu ili prekršaju – naveli su iz Odjeljenja.

Naglasili su da ambulanta “Vet centar”, koja radi u azilu ima adekvatnu opremu za hvatanje agresivnih pasa.

Iz pomenutog odjeljenja pojašnjavaju da se broj napuštenih pasa na ulicama povećava zato što su vlasnici i udomitelji olako preuzeli na sebe odgovornost i brigu o životinjama, pa ih se poslije rješavaju tako što ih ostave u zabačenim lokacijama.

Apelovali su na vlasnike pasa i udomitelje da budu odgovorni, te da svoje ljubimce obilježe mikročipom.

– Lakše će naći ljubimca ako se desi da se izgubi, trebalo bi da izvrše sterilizaciju ili kastraciju ako se ne bave reprodukcijom ljubimaca. Postoje programi besplatnih sterilizacija i kastracija tako da je udar na privatni budžet minimalan – rekli su iz Odjeljenja.

“Kerber”

Iz Udruženja “Kerber” kažu da su u prošloj godini u azilu imali deset lutalica koji su sklonjeni sa ulice, a od tog broja je pet pasa udomljeno.

– Spasavali smo samo one najugroženije pse, jer se trudimo da najteže slučajeve sklonimo koji ne bi preživjeli na ulici bez naše pomoći – kazali su za “Glas Srpske” iz ovog udruženja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender