01. 07. 2022.

Demonstranti i dalje na ulicama, šef policije Otave podnio ostavku

Šef policije Otave Piter Sloli podnio je danas ostavku nakon što je kritikovan zbog neaktivnosti tokom protesta kamiondžija, koji se protive epidemiološkim mjerama i koji su paralisali glavni grad Kanade.

Neimenovani zvaničnik savezne vlade, koji je zahtjevao anonimnost, potvrdio je za AP ostavku šefa policije Slolija.

Kanadski premijer Džastin Trido aktivirao je danas ovlašćenja za vanredne situacije da bi ugušio proteste vozača kamiona i drugih koji su paralisali prestonicu Otavu i blokirali granične prelaze zbog kovid ograničenja,navodi AP.

Kanadski premijer je takođe preduzeo korak bez presedana, najavljujući zamrzavanje ličnih bankovnih računa demonstranata koji se protive epidemiološkim mjerama.

U skladu sa novim mjerama banke će i bez sudskog naloga moći da zamrznu lične račune bilo koga ko je povezan sa protestima, navodi BBC.

Ovdje se radi o zaštiti Kanađana i zaštiti radnih mjesta ljudi – izjavio je Trido juče na konferenciji za novinare.

Trido se pozvao na Zakon o vanrednim situacijama, navodeći da će opseg ovih mjera biti “vremenski ograničen, razuman i proporcionalan” i da vojska neće biti raspoređena, prenosi BBC.

U glavnom gradu Kanade je i dalje više stotina demonstranata.

Kanadska policija je juče nakon jednonedeljne blokade potisnula preostale demonstrante sa mosta “Ambasador” u kanadskom gradu Vindzoru, koji je ključni granični prelaz i glavna trasa za trgovinu između Kanade i SAD.

Protesti su počeli kao “ustanak” kamiondžija protiv novog pravila po kojem moraju da budu vakcinisani da bi prešli američko-kanadsku granicu, da bi vrlo brzo prerasli u sveopšte demontracije protiv kovid ograničenja, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender