29. 06. 2022.

Jedno od najmasovnijih takmičenja: Liga osnovnih i srednjih škola

Grad Banja Luka u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske, školama i profesorima, organizuje Ligu takmičenja osnovnih i srednjih škola Banje Luke u košarci, odbojci,malom fudbalu, rukometu i šahu.

Završnicu po grupama obišla je i savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić-Banjac, koja je istakla da će Grad u svojim kapacitetima i mogćnostima uvijek podržati razvoj školskog sporta.

-To je na neki način i dužnost jedinice lokalne samouprave. Ovom prilikom u razgovoru sa profesorima fizičkog vaspitanja i sporta najavili smo organizaciju ekperimentalnog školskog takmičenja u plivanju i vaterpolu, kao nastavak popularizacije školskog sporta u Banjoj Luci. U narednim danima koordinatori liga takmičenja i banjalučke regije će školama i profesorima dati više informacija oko same organizacije ovog takmičenja – poručila je savjetnica gradonačelnika, te je ovom prilikom zahvalila svim profesorima koji učestvuju u ovom takmičenju, kao i volonterima Crvenog krsta koji nesebičnim radom pomažu u organizaciji.

Ovo takmičenje je jedno od najmasovnijih takmičenja školskog sporta u čitavoj Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, koje se organizuje od decembra do marta.

Do pandemije Kovida – 19 u ovom takmičenje učestvovalo je oko 140 školskih ekipa, te se u prosjeku se odigra oko 450 utakmica odnosno partija u navednim sportovima.

Ove školske godine, upravo zbog uticaja pandemije Kovid-19, u liga takmičenjima učestvuje manje školskih ekipa, odnosno 99 ekipa, i to:

– šah:osnovne škole – 4 ekipa učenika i 4 ekipe učenica

– košarka:osnovne škole – 11 ekipa učenika i 1 ekipa učenica,  srednje škole – 8 ekipa učenika i 3 ekipe učenica,

– odbojka:osnovne škole – 6 ekipa učenika i 13 ekipa učenica, srednje škole – 5 ekipa učenika i 8 ekipa učenica

– mali fudbal: osnovne škole – 12 ekipa učenika i 2 ekipe učenica, srednje škole – 12 ekipa učenika i 2 ekipe učenica

– rukomet: osnovne škole – 4 ekipe učenika i 1 ekipa učenica, srednje škole – 5 ekipa učenika i 1 ekipa učenica.

Podsjećamo, upravo ovakav način organizovanja školskog takmičenja je izvrstan način da se učenicima pruži mogućnost da učestvuju na takmičenjima, da se razvija sportski duh i upornost, imajući u vidu da ligaška takmičenje podrazumijeva odigravanje više utakmica ili partija.

Ligu takmičenjem koordiniše Organizacioni odbor Liga takmičenja na nivou Grada Banjaluka, imenovan od strane Ministarstva porodice, omladine i sporta, a sprovodi se u okviru Malih olimpijskih igara Repubulike Srpske, te predstavljaju II nivo takmičenja propisan Pravilnikom o organizaciji školskog sporta u Republici Srpskoj.

Raspored završnice Lige takmičenja možete da pogledate OVDJE.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender