01. 07. 2022.

Kanada: Premijer uvodi vanredno stanje

Kanadski premijer Džastin Trudo aktivirao je ovlašćenja za vanredne situacije da bi ugušio proteste vozača kamiona.

Oni su paralisali prestonicu Otavu i blokirali granične prelaze zbog kovid ograničenja koja je Kanada uvela za sve prevoznike koji prelaze granicu između SAD i Kanade.

Pozivajući se na kanadski zakon o vanrednim situacijama, koji saveznoj Vladi daje široka ovlašćenja da uspostavi red, Trudo je isključio upotrebu vojske, prenio je AP.

On je izneo uvjeravanja da će hitne mjere “biti vremenski ograničene, geografski ciljane, kao i razumne i proporcionalne prijetnjama na koje treba da odgovore”.

– Ove blokade su nezakonite, a ako još uvijek učestvujete, vrijeme je da idete kući – izjavio je Trudo nakon virtuelnog sastanka sa liderima provincija u zemlji.

Više od dvije nedjelje, stotine, a ponekad i hiljade demonstranata u kamionima i drugim vozilima, nalazili su se na ulicama glavnog grada Otave protestujući zbog obevezne vakcinacije kamiondžije i drugih mjera uvedenih radi srečavanja širenja kovid-19 i osuđujući Trudoovu vladu.

Učesnici takozvanog “konvoja slobode”, takođe, su blokirali više graničnih prelaza između SAD i Kanade.

Najprometniji i najvažniji granični prelaz most Ambasador koji povezuje Vindzor u Ontariju sa Detroitom u SAD ponovo je juče otvoren nakon što je policija uhapsila desetine demonstranata i razbila skoro jednonedjeljnu opsadu koja je poremetila proizvodnju automobila u obje zemlje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender