26. 06. 2022.

Moskva rasporedila borbene avione u Siriji

Ruska vojska je danas rasporedila nuklearne bombardere dugog dometa i borbene avione koji nose najsavremenije hipersonične rakete u svoju vazdušnu bazu u Siriji za masovne pomorske vježbe u regionu usred rastućih tenzija sa Zapadom oko Ukrajine.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je u Siriju da nadgleda vježbe koje predstavljaju najveće rusko pomorsko raspoređivanje u Sredozemnom moru od vremena hladnog rata.

Šojgu se danas sastao sa sirijskim predsjednikom Bašarom Asadom kako bi ga obavijestio o vježbama i razgovarao o planovima za dalju vojno-tehničku saradnju.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je vježba u istočnom Mediteranu u kojoj učestvuje 15 ratnih brodova i 30 letjelica dio serije širokih pomorskih vježbi koje su započele prošlog mjeseca usred sukoba oko Ukrajine, javlja Srna.

Isti izvor navodi da je cilj vježbi osposobljavanje za akciju “zaštite nacionalnih interesa” i “odbijanje vojnih prijetnji protiv Ruske Federacije”.

Bombarderi “Tu-22M3” dugog dometa i borbeni avioni “MiG-31”, koji nose najnovije hipersonične krstareće rakete, sletjeli su u rusku vazdušnu bazu Hemeimem u sirijskoj priobalnoj provinciji Latakija u okviru vježbi. Vojska kaže da balistička raketa “kinžal” ima domet do 2.000 kilometara i leti 10 puta većom brzinom od zvuka, što je čini teškom za presretanje, navodi AP.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender