30. 06. 2022.

Sjećanje na poginule borce naselja Motike

Služen je parastos i položeni su vijenci u čast poginulih boraca Mjesne zajednice Motike.

Počast palim borcima odao je i gradonacelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

– Danas, na praznik Sretenja Gospodnjeg, kada se obilježava Dan državnosti naše matice iskoristio sam priliku da zajedno sa mještanima Motika odamo počast i prisjetimo se 16 heroja koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, izuzetno je važno njegovati kulturu sjećanja, te pojasnio da spomen-obilježja sagrađena po mjesnim zajednicama služe kao pomen i podsjećanje na one koji su dali svoje živote za ono što danas imamo.

– U ovoj godini predvidjeli smo izgradnju tri spomen-obilježja na području grada. Gradićemo spomen obilježje u Srpskim Toplicama, potkozarskim selima, a pokrećemo inicijativu da se u čast sjećanja na 52 šargovačka đaka stradala od ustaškog terora u krugu škole „Đura Jakišić“ u Šargovcu sagradi spomen-park – rekao je Stanivuković, naglasivši da je svakako najveći projekat izgradnja Centralnog gradskog spomen-obilježja na kojem će se naći imena svih naših heroja sa područja Banje Luke.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će se ovim važnim projektima priključiti i republičke institucije.

Predsjednik Boračke organizacije Grada Banje Luke, Goran Rogić rekao je da je Sretenje važan datum, koji je Mjesna boračka organizacija Motike uzela kao dan obilježavanja sjećanja na 16 palih boraca iz ovog dijela grada.

On je podsjetio na to da su borci Vojske Republike Srpske kao i pripadnici MUP-a Reoublike Srpske dali nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske, te da je obaveza svih nas da ih se sjećamo, istakavši da mu je posebno drago što će Banja Luka nakon toliko godina dobiti Centralno spomen-obilježje na kojem će se naći 1400 boraca sa područja grada.

Član Mjesne boračke organizacije Motike i mještanin ovog naselja Nikola Bodiroga rekao je da se na ovom mjestu svake godine okupe kako bi odali počast nastradalim saborcima, te da je izuzetno važno čuvati sjećanje, ali i redovno u toku godine održavati spomen-obilježja, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender