02. 07. 2022.

Vučić uručio Orden predsjednici Republike Srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom Dana državnosti – Sretenja, uručio Orden Republike Srbije na lenti predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Srpske.

Orden je predsjedniku Srpske uručen na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu.

Ovo odlikovanje ranije su dobili brojni zvaničnici iz država regiona, Evrope i svijeta.

Orden se dodjeljuje ukazom predsjednika Srbije u specijalnim prilikama. U prvom stepenu na velikoj ogrlici predsjednicima ili suverenima država, a u drugom stepenu na lenti predsjednicima država ili vlada.

Željka Cvijanović istakla je da za jednog političara, predstavnika građana i institucija Republike Srpske ne postoji veća čast, niti priznanje, od onoga koje mu može ukazati bratska Srbija.

Nakon što joj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodijelio Orden Republike Srbije na lenti, Cvijanovićeva je navela da će ovo visoko odlikovanje nositi s ogromnim ponosom.

-Naravno, dodatno obavezuje i ovaj veličanstveni povod, Dan državnosti Srbije, koji je u sebi sabrao najslavnije slobodarske tradicije, kao i moderne, ustavotvorne tekovine srpskog naroda – poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da joj je predsjednik Srbije ukazao veliku čast, te da ponos koji osjeća ne pripada samo njoj, već podjednako svim građanima Republike Srpske, čija je ljubav prema Srbiji neizmjerna.

-Jer i za njih je ovo visoko odlikovanje potvrda naših neraskidivih veza, ali i saradnje koja je danas i konkretnija i sadržajnija nego što je bila ikada u prošlosti. Ponosna sam i što sam imala mogućnost da, ranije kao predsjednik Vlade, a danas kao predsjednik Republike, učestvujem u kreiranju i realizaciji mnogih naših zajedničkih projekata – naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, danas ne postoji gotovo nijedna oblast u kojoj ta saradnja nije ostvarena, niti opština u Republici Srpskoj u kojoj Srbija nije prisutna putem nekog novoizgrađenog objekta.

-I rekla bih da nema ništa logičnije i ništa prirodnije od naše želje za što čvršćom saradnjom sa Srbijom. I, naravno, ne želimo da se zbog toga bilo kome pravdamo, jer naše odnose nikada nismo gradili, niti ćemo ih ikada graditi na bilo čiju štetu, već samo na ponos i dobrobit našeg naroda i svih građana Srbije i Republike Srpske – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su zajednički planovi za budućnost ambiciozni, jer predstoje mnogi zajednički projekti, kako u oblasti saobraćajne infrastrukture, tako i energetike.

-Uvjerena sam da budućnost u našoj regiji pripada onima koji su posvećeni saradnji, uklanjanju barijera, ekonomskom razvoju i infrastrukturnom povezivanju, a ne onima koji opstruišu i blokiraju razvojne projekte – navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je Srbiji i njenim građanima poželjela stabilan razvoj i uspješnu budućnost, u kojoj će i dalje imati lidersku poziciju u regiji.

-Ali želim joj i budućnost u kojoj će očuvanje Republike Srpske ostati jedan od najvažnijih nacionalnih prioriteta –  dodala je Cvijanovićeva.

Centralna svečanost obilježavanja Dana državnosti Srbije – Sretenja održana je prethodno u Orašcu u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske.

Dan državnosti obilježava se u znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije koja su se desila na Sretenje, 15. februara – početak Prvog srpskog ustanka 1804. i proglašenje Sretenjskog Ustava 1835. godine.

Svečanost u Palati Srbija je započela himnom Srbije, a Vućić uručuje 88 odlikovanja za naročite zasluge koje su pojedinci i institucije ostvarili za Srbiju u oblastima javnih, privrednih, prosvetnih, kulturnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.

Ostala priznanja

Ordenje Republike Srbije na lenti, osim Cvijanovićeve, dobio je i predsjednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalveš Lorenso, a orden srpske zastave prvog stepena uručuje se Milanu Kneževiću, narodnom poslaniku Skupštine Crne Gore, kao i mitropolitu Ilarionu Alfejevu, koji je i predsjednik odsjeka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve.

Za zasluge tokom mandata u svojstvu Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, orden srpske zastave drugog stepena dobija Jasuši Akaši.

Tim ordenom nagrađuje se i general-major Džon Heris koji je komandant Nacionalne garde Ohajo i predsednik „Eurodžast“ Ladislav Hamran.

Dina i Jovan Rajs, poznati intelektualci u Švedskoj u borbi protiv antisemitizma i održavanja kulture sjećanja na Holokaust iz Drugog svjetskog rata nagrađuje se ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Manastir sveti Prohor Pčinjski odlikovan je Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Nekadašnji visoki državni i partijski funkcioner koji je kao predsjednik Predsedništva Srbije 1984. godine među najzaslužnijima za nastavak izgradnje hrama na Vračaru nagrađuje se Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Srpsko ljekarsko društvo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Niš, Narodono pozorište Užice, Galerija Matice srpske, Srpska književna zadruga, Srpska čitaonica u Irigu, dobijaju, takođe, Sretenjski orden prvog stepena. I predsjednik Skupštine AP Vovodine Ištvan Pastor nagrađen je Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Klinika za pulmologiju KC Srbije, koja postoji 90 godina, dobija Sretenjski orden trećeg stepena.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković nagrađuje se Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Predsjedniku fondacije Halijard Džonu Kapelou, Vučić uručuje orden Karađordeve zvijezde prvog stepena.

Predstavnik Srpske dijaspore na Kipru Stanislav Janković, predstavnik Srpske dijaspore u Švajcarskoj Mićo Vukić i predstavnik Srpske dijaspore u SAD Branko Tupanjac dobijaju ordenje Karađorđeve zvijezde trećeg stepena.

Tim ordenom biće nagrađena i Senka Crevar, zaposlena u O.Š. „Gvozd“ u Vrginmostu, učiteljica srpskog jezika i kulture i obavlja dužnost v.d. ravnatelja knjižnice i čitaonice „Simo Mraović Gvozd“.

Holivudski glumac Džoni Dep nagrađuje se Zlatom medaljom za zasluge. Među nagrađenima Zlatnom medaljom za zasluge su i producent Rem Bergman, KST, istaknuti prevodilac, novinar i pedagog za japanski jezik i književnost mr Hiroši Jamasaki Vukelić, srpski istoričar i politicar Predrag Marković.

Srebrnu medalju za zasluge dobija dugogodišnji fotograf „Tanjug-a“ Rade Prelić.

Posthumno će biti odlikovani general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pjevač Marinko Rokvić, pjevacica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender