29. 06. 2022.

Rusija nastavlja povlačenje trupa: Vojnici i tenkovi na Krimu se vraćaju u baze

 Nakon što je juče objavljena informacija kako se određeni kontingent ruske vojske vraća u kasarne nakon vojnih vježbi u Bjelorusiji, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je kako je povlačenje trupa nastavljeno i danas.

Prema informacijama ruskih medija, jedinice Južnog vojnog okruga Ruske Federacije, koje su boravile na Krimu u sklopu vojnih vježbi, vratile su se u ranim jutarnjim satima u baze.

„Vojne jedinice i oprema Južnog vojnog okruga prešle su Krimski most na putu ka kontrolnim punktovima, odnosno tačkama stalnog razmještaja, nakon završetka planiranih vježbi“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Državna novinska agencija Ria Novosti objavila je snimak na kom se vidi vod tenkova i druga vojna vozila kako u noći prelaze Krimski most koji povezuje poluostrvo s kontinentalnom Rusijom.

Ministarstvo odbrane otkrilo je malo informacija o snagama koje se povlače i o koliko je vojnika riječ.

Ministarstvo je u utorak uputilo slično saopštenje i navelo da se dio snaga, koje su bile u južnim i zapadnim vojnim oblastima blizu Ukrajine, počelo povlačiti nakon završetka vježbi.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je navelo kako će se određeni kontingent vojnika i opreme vratiti u baze nakon vojnih vježbi koje se održavaju na području Bjelorusije.

Takođe, pored vojnih vježbi u Bjelorusiji, ruski vojnici obavljali su i niz drugih vježbi u blizini granica Ukrajine, a ministarstvo je saopštilo kako su se aktivnosti odvijale na 15 poligona.

„Za završnu fazu testiranja snage Savezne države Bjelorusije i Rusije, trupe Istočnog vojnog okruga i vazdušno-desantne snage i dalje ostaju u Bjelorusiji, ali će se nakon 20. februara i završetka vježbe i one vratiti u svoje baze“, ističu iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Ukrajina, Sjedinjene Države, evropske sile i NATO su, međutim sugerisali da sumnjaju u ruske tvrdnje o povlačenju i da im je potrebna nezavisna potvrda.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovo je danas pozvao Moskvu da dokaže da povlači svoje trupe sa granica Ukrajine.

„Ostaje da se vidi da li zaista dolazi do povlačenja Rusije. Ono što vidimo je da su povećali broj trupa, a na putu je još trupa“, rekao je Stoltenberg novinarima na početku dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u sjedištu alijanse u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

„Ako zaista počnu da povlače snage, to je nešto što ćemo pozdraviti. Oni su uvijek pomjerali snage naprijed-nazad, tako da samo to što vidimo kretanje snaga i borbenih tenkova, ne potvrđuje pravo povlačenje“, izjavio je Stoltenberg.

Kijev: Moguć referendum o Sporazumu iz Minska

Održavanje referenduma u Ukrajini o Mirovnom sporazumu iz Minska je moguće samo ako se potroše sve druge opcije, izjavila je danas Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premijera zadužena za reintegraciju pobunjenih teritorija.

„Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je to dozvolio ukoliko se iskoriste sve druge opcije i instrumenti“, rekla je ona u intervjuu za  TV kanal 1+1 i dodala da ne zna za bilo kakve ozbiljne diskusije o toj temi, prenosi TAS S.

Agencija podsjeća da je poslije državnog udara i svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča u februaru 2014. godine izbila pobuna u istočnim regionima Ukrajine, većinski naseljenim Rusima.

TAS S navodi da su kao odgovor na to nove vlasti u Kijevu pokrenule vojnu operaciju u Donbasu u aprilu 2014. godine i masovno granatiranje stambenih naselja koje je izazvalo humanitarnu katastrofu velikih razmjera u regionu.

Mišel: Moskva mora da bira između rata i diplomatije

Zvanična Moskva mora da bira između rata i diplomatije usred vojnog nagomilavanja na granicama Ukrajine, izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

On je pozvao Rusiju da djelima, a ne riječima demonstrira volju za deeskalacijom, prenosi agencija Rojters.

„Rusija je u posljednja dva dana signalizirala da bi mogla biti otvorena za diplomatiju i pozivamo Rusiju da preduzme konkretne i opipljive korake ka deeskalaciji, jer je to uslov za iskren politički dijalog“, poručio je Mišel u obraćanju evropskim poslanicima.

„Današnji izbor je izbor između rata i tragičnih žrtava koje bi pratile taj rat ili hrabrosti političkog angažmana i hrabrosti diplomatskih pregovora“, dodao je Mišel.

Prethodno je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da Rusija tek treba da dokaže svoju spremnost za deeskalaciju usred gomilanja vojske na ukrajinskim granicama.

„Moskva za sada šalje oprečne signale“, izjavila je Fon der Lajen u obraćanju evropskim poslanicima, povodom zahtjeva donjeg doma ruskog parlamenta kojim se od ruskog predjsednika Vladimira Putina traži da prizna nezavisnost otcjepljenih regiona Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender