28. 06. 2022.

Srpska premijera filma “Mrak” na 50. Festu

Dugoočekivani film “Mrak” u režiji Dušana Milića imaće srpsku pretpremijeru 26. februara u okviru glavnog takmičarskog programa 50. Festa, najavili su ditributeri.

Radnja drame/psihološkog trilera “Mrak” inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vrijeme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Film obrađuje životnu i potresnu priču koja je ispričana kroz vizuru djevojčice Milice koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.

“Ovo je priča o zlu koje ne može biti razdvojeno od našeg bića. Moji junaci žive u iskonskom strahu od mraka, od onoga što ih čeka kada padne noć. I poslije skoro 20 godina od pogroma 2004. Srbi na Kosovu i Metohiji žive u strahu. Mrak je metafora tog straha”, izjavio je reditelj Dušan Milić.

Film “Mrak”, srpsko-dansko-bugarsko-italijansko-grčka koprodukcija je složena filmska priča o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji u kojoj glavne uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porijekla Danica Ćurčić.

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Јeremić, kostimografkinja Lidija Јovanović, montažer Јanis Halkiadakis i kompozitor Kristijan Eidnes Andersen.

Film “Mrak” Dušana Milića osvojio je nagradu publike na 33. Filmskom festivalu u Trstu, gdje je ujedno imao i svjetsku premijeru, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender