02. 07. 2022.

Srpska uputila dokument evropskim institucijama

Srpska poštuje Dejtonski sporazum i pravnim procesom vraća nadležnosti koje su joj date Ustavom, navedeno je u dokumentu koji je iz Srpske upućen evropskim institucijama, a koji je u posjedu RTRS-a.

O situaciji u BiH u Briselu će biti razgovarano 21. februara, s akcentom na vraćanje nadležnosti koje je Republika Srpska pokrenula.

“Sve što Srpska radi je u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, odgovor je koji je iz Srpske adresiran Evropskom parlamentu.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da Srpska kroz parlamentarnu proceduru vraća nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH.

Srpska djeluje poštujući teritorijalni integritet BiH, a proces vraćanja nadležnosti nije korak ka ocjepljenju, navodi RTRS i dodaje da je Ustavom BiH predviđeno da sva ovlašćenja koja nisu izričito propisana institucijama Bosne i Hercegovine, pripadaju entitetima. Sa izuzetkom – Ustavnim sudom BiH, pravosudna pitanja nisu pitanja institucija BiH. Međunarodna krizna grupa je priznala da je Dejton dodijelio pravosudna pitanja entitetima.

U dokumentu upućenom Evropskom parlamentu izrečen je i stav Srpske da politička kriza u BiH treba da bude riješena unutrašnjim dijalogom.

Napominju da Briselu nije mjesto među unutrašnjim pitanjima, jer Srpska i vraćanjem nadležnosti pokazuje da odbacuje strano uplitanje.

U dokumentu upućenom Evropskom parlamentu naglašeno je da iskustvo pokazuje da političko Sarajevo blokira bilo kakvu promjenu u oblasti pravosuđa.

Srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik ocjenjuje da je stavljanje BiH na dnevni red sjednice u Briselu “sarajevski spin i pokušaj da se od EU iznude sankcije za Srpsku”.

“A Evropska unija je čula poziv iz Sarajeva, pa najavljuje da će obustaviti finansijsku pomoć Republici Srpskoj”, kazao je Dodik i dodao da je “zahvalan za sve što smo dobili u podršci”.

“Ali sve je to bilo politički uslovljeno, sve je bilo motivisano činjenicom da se razvlasti Republiku Srpsku, a ojača navodno neki centralni organ. Čitati to ‘ojačavanje centralnih organa’ to znači unitarna BiH za nas je znak jednakosti do islamske zemlje u kojoj bi muslimani bili većina a mi marginalna nacionalna manjina”, naveo je Dodik.

Da strane međusobno ne žele da dođu do rješenja zbog toga što očekuju da će Zapad prije svega u BiH, Bošnjačkoj strani da napravi državu kakvu su oni zamislili, smatra Željko Budimir, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Za beogradskog analitičara, Stevicu Deđanskog faktor nestabilnosti u BiH je lider SDA, Bakir Izetbegović.

Da je njegova uloga u podrivanju Republike Srpske, u kooperaciji sa EU, značajna pokazuje, kaže činjenica da EU nikada nije problematizovala zahtjev Republike Srpske da se povuče nametnuti Inckov zakon. Ako nastavi da vrši pritisak na Srpsku, EU će priznati poraz u sprovođenju mira u BiH, prenosi RTRS.

“Lopta je zaista u dvorištu EU. Da li žele da imaju BiH koja funkcioniše, priznavajući prava svih naroda ili ne žele to nego da imaju guberniju koju će voditi Bakir Izetbegović. To je njihova odluka”, istakao je Deđanski.

(RTRS, Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender