26. 06. 2022.

Lokacija za Centralno spomen-obilježje usaglašena sa strukom i boračkim organizacijama

Grad Banja Luka uputio je Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske odgovor na urgeniciju u vezi sa ubrzavanjem procesa izgradnje Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon više bezuspješnih pokušaja da se inicira i intenzivira saradnja sa resornim ministarstvom na rješavanju ovog pitanja, Grad Banja Luka se opredijelio i realizuje aktivnosti na izgradnji Centralnog gradskog spomen-obilježja.

U dopisu Ministarstva kao lokacija za izgradnju spomenika navodi se mjesto sadašnjeg spomenika banu Milosavljeviću u centru grada.

S tim u vezi, Grad je u odgovoru obrazložio da je u proteklom periodu analizirano više potencijalnih lokacija u gradu, te da je na osnovu konsultacija sa stručnom javnošuću, prije svega sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, kao i boračkim organizacijama i širom javnošću, utvrđeno da je optimalno rješenje za lokaciju spomenka sadašnji Trg srpskih junaka (tzv. Krašov parking).

Kako je navedno, rješenje predloženo od strane Grada je odgovorajuće prije svega, jer se raspoloživa površina nalazi u centru grada, u neposrednoj blizini Sabornog hrama Hrista Spasitelja, gradskih i republičkih institucija, a istovremeno je u vlasništvu Grada, te radovi mogu da počnu neometano.

Poređenja radi, lokacija kod Palate Republike, odnosno na mjestu sadašnjeg spomenika banu Milosavljeviću nosi sa sobom više problema, složene i neriješene imovinsko-pravne odnose, kao i postojanje izgrađenog objekta u neposrednoj blizini lokacije i potreba za njegovim trajnim uklanjanjem.

-Procjena je da je za rješavanje ovih prepreka, uz značajno vrijeme, potrebno nekoliko miliona KM. Gradnja na predmetnoj lokaciji ne bi bila moguća ni u narednih nekoliko godina. Uz to, u javnosti je lokacija spomenika banu Milosavljeviću prihvaćena i zaživjela i njegovo izmještanje bi zasigurno izazvalo negativne reakcije kod velikog broja građana – navedeno je u dopisu Grada upućenom Ministarstvu, uz napomenu da je uz odabranu, analizirana i lokacija kod Narodnog pozorišta Republike Srpske, kao lokacija koja je takođe u vlasništvu Grada, ali je stav struke kao i velike većine boračkih organizacija bio da je lokacija na Trgu srpskih junaka primjerenija i bolja.

Na kraju je navedeno da je  Grad Banja Luka 09. januara objavio konkurs za izbor idejnog rješenja i da će Grad isto platiti vlastitim sredstvima.

-Konkurs se završava u prvoj polovini aprila, te očekujemo idejno rješenje početkom maja 2022. godine. U drugoj polovini tekuće godine očekujemo da će započeti i radovi, te Vas pozivamo da nam se pridružite – zaključeno je u dopisu, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender