04. 07. 2022.

Nevrijeme zahvatilo sjever Evrope, poginulo četvoro ljudi

Evropske meteorološke službe upozorile su danas da će u narednim danima sjever kontinenta zahvatiti niz oluja, nakon što jakih udara vjetra, pri čemu je poginulo četvoro ljudi, prekinuto elektrosnabdijevanje i zabilježeni problemi u saobraćaju.

Željeznički saobraćaj prekinut je u Škotskoj, dijelovima Engleske i Holandiji jer je olujno nevrijeme uzrokovalo pad stabala i bandera.

Aerodrom “Shiphol” u Amsterdamu objavio je upozorenje za putnike na mogućnost kašnjenja letova zbog jakih udara vjetra. Njemačka avio-kompanija “Lufthanza” i druge kompanije otkazale su nekoliko letova zbog oluje.

Dva vozača poginula su u Njemačkoj nakon što su stabla pala na njihove automobile u Bad Bevenzenu, južno od Hamburga, i u regionu Harc, jugozapadno od Berlina.

Dvije osobe poginule su u Krakovu, gdje je jak vjetar oborio građevinski kran.

Njemačka željeznička kompanija “Dojče ban” saopštila je da je obustavila vozove na daljim linijama u sedam pokrajina na sjeveru te zemlje.

Meteorolozi su saopštili da je izmjerena brzina vjetra bila do 135 kilometara na čas u nižim predjelima Njemačke, javlja Srna.

U Češkoj je nekoliko stotina hiljada ljudi bez struje pošto su stabla pala na napojne kablove, a slična situacija prijavljena je u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender