30. 06. 2022.

Predsjednica Srpske: Besmislen poziv na sankcije Dodiku

 Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović nazvala je besmislenim poziv Evropskog parlamenta za uvođenje sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ističući da je više brine njihovo nerazumijevanje situacije u BiH, čije rješenje vidi isključivo u unutrašnjem dijalogu.

“Nisu se potrudili da saznaju koji su stvarni razlozi za neku krizu, a da su se potrudili, bavili bi se problemom koji je odlazeći nametnuo Valentin Incko”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da je Inckov mandat na mjestu visokog predstavnika trajao predugo, a sve na račun građana EU koji finansiraju nepotrebni OHR.

Prema njenim riječima, bilo bi logično da su evropski parlamentarci utvrdili prave razloge problema u BiH, umjesto što stalno ponavljaju određene floskule i izvode pogrešne zaključke.

Konstatujući da evropski parlament, u kojem sjede izabrani predstavnici članica EU, imaju pravo da vijećaju o čemu žele i donose zaključke kakve hoće, Cvijanovićeva je rekla da isto pravo imaju i predstavnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kojima su građani dali mandat da ih predstavljaju.

Poziv na sankcije ocijenila je besmislenim, ističući da sankcije nikada nigdje nisu ništa popravile niti učinile dobro.

“Druga stvar, ono što me više brine od te njihove priče o sankcijama jeste njihovo nerazumijevanje, a živite tako blizu nekome i pripadate istom geografskom prostoru Evrope i imate minorna i stereotipna znanja”, izjavila je Cvijanovićeva za BHRT.

Ona je konstatovala da priča o eventualnom zaustavljanju ili pružanju pomoći Republici Srpskoj potvrđuje podijeljenost BiH, jer ako se to desi to bi značilo da ni oni sami ne smatraju da je BiH cjelovita, jedinstven ekonomski prostor i zajednica.

“Ako je to tako i ako nam oni šalju tu poruku, onda definitivno svaki od tih dijelova ima pravo i obavezu prema svojim građanima da nalaze partnerstva za rješavanje kojih god pitanja, po pitanju investiranja, realizacije određenih projekata”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ovome je prethodilo dizanje tenzija pričama o ratu i secesiji, od čega nema ništa jer su propustili da čuju stalno otvoreni poziv institucija Republike Srpske za dijalog partnerima u BiH.

Cvijanovićeva nema velika očekivanja od samita EU 21. februara na kojem bi, prema najavama, trebalo biti odlučivano o sankcijama Srpskoj, te dodaje da je iz Republike Srpske na mnoge adrese u svijetu otišlo pojašnjenje situacije u BiH.

“Postoje oni koji odlično razumiju i koji žele da realno sagledaju stanje stvari ovdje, koji nisu navijački nastrojeni”, istakla je Cvijanovićeva, koja upozorava da bi eventualne sankcije Srpskoj koje bi blokirale realizaciju određenih projekata, poput izgradnje koridora “Pet ce” štetile i interesima članica EU.

Predsjednik Srpske pita kakva je relacija sa spoljnim svijetom ako se sva komunikacija ogleda kroz priču o sankcijama.

“Njihovo je pravo da odlučuju o takvim stvarima, kao što je i naše pravo da kažemo da ne razumiju situaciju, ne žele da je razumiju, ne žele da pomognu svima nego pokušavaju da se svrstaju na stranu jednih i to uporno rade”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da od EU očekuje bolje razumijevanje situacije u BiH i malo više političke mudrosti.

Ona je ponovila poziv na unutrašnji dijalog u BiH u kojem sve treba rješavati, te istakla da ne vjeruje da neko sa strane može doći i nametnuti rješenje.

“To je neprirodno. Postoje domaće institucije koje treba da izvršavaju svoje obaveze, a kad živite u višenacionalnoj zajednici kakva je BiH, dijalog je rješenje svih obaveza. Za mene je dijalog logičan, pretpostavka rješavanja svih problema”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, apsurdno je biti u političkim rovovima i očekivati kako će neko sa strane, neki parlament, senat, komisija donijeti neko rješenje i natjerati vas na nešto.

Cvijanovićeva je rekla da je Vladi Republike Srpske dat rok od pola godine da uradi određenu legislativu, ali da to ne mora biti tako, jer je sve podložno razgovoru i dogovoru.

“Ne želim da vjerujem da mi može biti veći prijatelj neko ko će sjediti u Evropskom parlamentu, američkom Kongresu, japanskom nečemu, od nekog ko je moj partner, Bošnjak, Hrvat. Sa njima živimo i donosimo zajednička rješenja”, istakla je Cvijanovićeva i dodala da je frustrira kad vidi potrebu bošnjačkih partnera koji stalno zovu u pomoć nekoga sa strane i prizivaju sankcije.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske uputila poziv Vladi Federacije BiH da se razgovara o velikom broju pitanja, ali da su oni to ignorisali.

“Za mene je to šizofrena situacija u kojoj se priča o sankcijama, ratu, ko koga mrzi, ko koga ne voli, a samo se ne priča o tome da treba da razgovaramo. Kažem da treba da razgovaramo i dok god ne budemo razgovarali, nećemo naći rješenja, niko nam sa strane neće riješiti”, naglasila je Cvijanovićeva.

Bez optimizma u vezi pregovora o izmjenama Izbornog zakonodavstva

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da nije optimista kada je riječ o dogovoru stranaka u Federaciji BiH /FBiH/ oko izmjena izbornog zakonodavstva, te da bi voljela da je to pitanje rješavano tokom prošle godine, koja je bila pogodna za bavljenje takvim stvarima.

Cvijanovićeva je rekla da je prošla godina zbog pandemije virusa korona bila pogodna za političke pregovore, ali da je očigledno da su bošnjačke političke stranke kupovale vrijeme.

“Nisam direktno uključena u sve to. Ipak, najveća situacija i ono što treba prevazići je na relaciji bošnjačkog i hrvatskog naroda po pitanju narednih izbora i izmjena Izbornog zakona. Nisam preveliki optimista zato što je sve ostavljeno za krajnji rok, a kada pri tome imate podignute apetite, onda meni ne djeluje da je rješenje iza ćoška”, navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a, napomenula je da u tim pregovorima i hrvatske partije imaju svoju agendu.

“Mislim da će izbori biti održani i mi (SNSD) to želimo. Želimo da naši partneri Bošnjaci i Hrvati nađu rješenje i da se to sve odvija na najbolji mogući način”, rekla je Cvijanovićeva za BHRT.

Prema njenim riječima, trenutna manifestacija krize u BiH je možda žešća nego ranije, ali je činjenica da je zemlja stalno u krizi, jer postoji situacija u kojoj Ustav kaže jedno, institucionalni okvir drugo, a stalno se dižu tenzije oko nečega što je Ustav.

“Ustav je rekao da imate zaštitne mehanizme entiteta kroz entitetsko glasanje, zaštitu kolektiviteta kroz djelovanje u domovima naroda. I onda stalno imate da nešto treba da se ukine, da BiH treba da bude bez entiteta, da je sve postalo apsurdno”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je podsjetila da političke parije u FBiH donose manifeste i programe u kojima javno pozicioniraju politiku koja kaže da ne trebaju da budu entiteti u BiH, uprkos Ustavu koji je prepoznao entitete.

Upitana da li ima ambiciju da se na predstojećim izborima kandiduje na neku od funkcija, Cvijanovićeva je rekla da SNSD takve odluke donosi na stranačkim organima.

“Prije svega, konsultujemo sa sa našim lokalnim stranačkim organima i tek kao rezultat svega toga izlazimo sa određenim kandidatima. Nije stvar ni afiniteta, ni nekih ambicija, to bi bilo previše neozbiljno. Vidim da kod opozicije postoji frka i galama ko će biti kandidat”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će SNSD odluku o kandidatima za predstojeće opšte izbore vjerovatno donijeti za nekoliko mjeseci.

Cvijanovićeva je naglasila da je raduje što je sa različitih pozicija mogla da sprovodi politike Republike Srpske i da radi na jačanju njenih institucija.

Kritike pojedinih na dodjelu Ordena Republike Srbije na lenti, koji joj je uručen povodom Dana državnosti Srbije, predsjednik Republike Srpske je ocijenila kao patetične, loše i štetne za sve.

“Nikada ne isključujem nikoga i smatram da je to patetično. To je tragična politika u kojoj ste stalno isključivi, nešto nećete, instruišete i mislite da ste neko ko zaslužuje veliku pažnju, a ni prema kome je ne znate pokazati. Tako stvaran svijet ne funkcioniše, tako institucije, ni država ne funkcionišu”, ukazala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, treba prigrabiti mogućnosti koje nude zemlje iz okruženja, kako bi svima u Republici Srpskoj i FBiH bilo bolje.

Cvijanovićeva je rekla da je počastvovana i presrećna što je dobila ovaj orden i što je bila dio procesa u kojima su dogovarani i realizovani zajednički projekti širom Republike Srpske.

“Prebacili smo saradnju na oblasti gdje ranije nije bila vidljiva. Tu je predsjednik /Srbije Aleksandar/ Vučić, zaista, odradio veliki posao i sa aspekta pomoći Srbije i širenja konkretne saradnje na različite oblasti. Ne bi mi smetalo da bilo koji državnik iz okruženja bilo kojem od mojih kolega dodijeli odlikovanje, ako bi to značilo krunu nekog zajedničkog rada”, istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ponovila da ovaj orden pripada svim građanima Srpske i svim njenim institucijama, te da je ponosna što se to dešava u vrijeme kada se obilježava 30 godina postojanja Republike Srpske.

Incko kriv za blokadu institucija BiH

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je za deblokadu institucija BiH potreban razgovor, te da Srpska nije kriva za blokadu, već Valentin Incko koji je uzurpirao nadležnosti domaćih institucija, dok je obavljao funkciju visokog predstavnika u BiH.

Cvijanovićeva je istakla da je bilo bolje da su predstavnici vlasti u BiH sjedili tri godine i imali pred sobom razne prijedloge o tome kako da se inoviraju ili dodaju određene stvari ili uvrste amandmani u neki zakon.

“Bolje je tri godine da sjedite i da se dogovorite i kažete – ovo je stvar dogovora i da niko to ne osporava, nego da dođe stranac i promijeni zakon”, rekla je Cvijanovićeva za BHT i istakla da se takve stvari ne mogu desiti nigdje u civilizovanom svijetu, te upitala zašto bi to moglo u BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da je u okviru BiH atmosfera bolesna, te izrazila žaljenje što je to tako i što ne postoji razgovor između vlada Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

Osvrćući se na izjavu ambasadora Savjeta za sprovođenje u BiH (PIK), bez Rusije, u kojoj je ocijenjeno da nacrti zakona koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske podrivaju ustavno-pravni poredak BiH, Cvijanovićeva je pitala jesu li oni pametniji od nosilaca vlasti u Srpskoj i FBiH?

“Mislite li da su ljudi koji sjede u PIK-u pametniji nešto od nas? Oni kažu da jeste podrivanje, mi kažemo da nije. Imamo Ustav, a on je jasno rekao šta jeste, šta nije. Postoje stvari koje jesu prenesene na problematične i vrlo neprimjerene načine”, navela je Cvijanovićeva i istakla da se to tako ne radi.

Prema njenim riječima, rezultat svega toga je situacija da su se dešavale neke intervencije, da se vršila centralizacija, a da nije nikad izmijenjen Ustav.

“I sada neko dođe i kaže nije po Ustavu. Kako nije po Ustavu kad tako piše u Ustavu? Pokušavate mi reći da ono što piše u Ustavu nije ustavno, a ono što se desilo u političkim procesima, na neustavan način jeste ustavno?”, upitala je predsjednik Republike Srpske.

Cvijanovićeva je i upitala – kako BiH može napredovati ako se ne može sjesti, razgovarati i ocijeniti da li je nešto ustavno?

“Velika prevara se ovdje dešava, prvo prevara po pitanju dezinformisanja. Apsolutno postoji dezinformisanje, što se tiče međunarodne javnosti, o tome šta su procesi ovdje”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da postoji ogromno neznanje međunarodne zajednice o BiH, iako je 30 godina prisutna u zemlji i uložila mnogo novca.

“Taj metod je apsolutno neprimjeren i pogrešan. Jedino rješenje je da se sjedi i razgovara. Niko ne kaže da mora da bude isključivo jedno ili isključivo drugo, ali hajte da vidimo šta je to što odgovara svima u BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, političari koji dolaze iz bošnjačkih partija ne žele komunikaciju i pronalaženje rješenja.

“Ono što ja prepoznajem, jeste da politički faktor koji dolazi iz reda bošnjačkih političkih partija prosto ne žele komunikaciju ili se oni osjećaju zaštićeno tim što će Evropski parlament da poziva na tamo neke sankcije, a oni u stvari nemaju pojma o čemu pričaju. Pričaju o secesiji koje nema, o tome kako je država jedinstvena, a oni će je podijeliti, tako što će reći ovdje može, ovdje ne može”, navela je Cvijanovićeva, te dodala da je to njihov stav, ali da za situaciju ne krive Republiku Srpsku.

Prije nego su prenesene nadležnosti na nivo BiH, Cvijanovićeva je podsjetila da su u zemlji funkcionisala dva visoka sudska i tužilačka savjeta (VSTS), te dodala da je to pokazatelj da i danas mogu funkcionisati.

“Sve što je Ustav predvidio i zakon po tome regulisao, može da funkcioniše. Ovdje je stvar politika, političkog dogovora, promišljanja i konačno racionalnosti, da ljudi sjede i razgovaraju, šta je bolje, šta racionalnije, jeftinije, efikasnije i šta je to što nam donosi više sreće, svima nama zajedno i konačno, više razumijevanja”, rekla je ona.

Predsjednik Republike Srpske smatra da je trebalo razgovarati i o tome da li u BiH trebaju da budu dvije agencije za lijekove ili da jedna služi svima, koja ne bi predstavljala nikakvu političku prepreku, već da se bavi stručnim stvarima.

Govoreći o pravosuđu, Cvijanovićeva je istakla da je u BiH neophodna reforma pravosuđa, i to u svim segmentima, te upitala zašto je problem da se razgovara o VSTS-u i nekim drugim stvarima, kao što je Ustavni sud i da li su potrebne strane sudije?

“Šta je problem da pričamo o tome da li je moguće da u zemlji koja pretenduje na članstvo u EU, da li treba visoki predstavnik koji može da dođe i promijeni neki zakon i ubaci bilo šta, a imate legalno i legitimno izabrane institucije, odnosno ljude koji su dobili mandate da to rade”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je neophodan razgovor vlasti u Republici Srpskoj i FBiH, jer se samo tako može doći do kompromisa.

“Ja ne kažem da nešto treba da bude ili da nešto drugo ne treba više da bude. Uporno govorim o tome da treba da se razgovara, a kada se razgovara, onda se nađete na pola puta. Kada ste se našli na pola puta, to već znači boljitak za jedne, druge, treće i konačno za sve”, kaže Cvijanovićeva.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender