26. 06. 2022.

Rusija traži da Amerika povuče sve trupe iz centralne i istočne Evrope

Moskva je predala američkom ambasadoru u Rusiji Džonu Salivenu pisanu reakciju na američki odgovor na bezbjednosne garancije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Osam glavnih teza iz odgovora Moskve Vašingtonu:

1. SAD nisu dale konstruktivan odgovor na sve ključne prijedloge Rusije, uključujući odustajanje od širenja NATO-a, otvaranja baza na teritoriji bivših sovjetskih republika.

2. Moskva insistira na tome da američke trupe budu povučene iz centralne, istočne Evrope i Baltika.

– Sigirni smo da u tim zonama ima sasvim dovoljno nacionalnog vojnog potencijala. Spremni smo da razgovaramo o toj temi na osnovu članova 4. i 5. ruskog nacrta sporazuma – navodi se u tekstu.

3. “Crvene linije”, kao i pravo Rusije na njihovu odbranu, i dalje se ignorišu. SAD i NATO uvećavaju vojnu aktivnost kod ruskih granica.

4. Moskva predlaže da se u okviru bezbjednosnih garancija praktično realizuje ideja uvođenja moratorijuma na rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Kako se navodi, Moskva razmatra ovaj problem kao jedan od prioritetnih u rusko-američkom dijalogu.

5. Moskva insistira na tome da Kijev mora da realizuje Minske sporazume, da se prekinu isporuke oružja Ukrajini, da se povuče već isporučeno oružje, da svi zapadni instruktori moraju da odu i da NATO odustane od vojnih vježbi sa Ukrajinom.

6. Rusija očekuje od SAD i NATO-a konkretne prijedloge o sadžaju i formama pravnog odustajanja Alijanse od širenja na istok.

7. SAD i njihovi saveznici treba da odustanu od politike “obuzdavanja” Rusije i da preduzmu konkretne, praktične korake za deeskalaciju vojno-političke situacije.

8. Prijedlozi Rusije o garancijama bezbjednosti treba da budu razmotreni u cijelini, bez izdvajanja pojedinačnih tačaka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender