29. 06. 2022.

Velika oluja jutros na sjeveru Njemačke (VIDEO)

Njemačka je u povišenom stanju pripravnosti zbog velike oluje koja je rano jutros zahvatila sjeverni dio zemlje, zbog čega je zatvoreno nekoliko škola i poremećen željeznički i avionski saobraćaj.

Njemačka meteorološka služba saopštila je da oluju “Ilenija” prati snažan vjetar i da je u planinama Harc izmjerena brzina od 152 kilometra na čas, prenio je Dojče vele.

Služba upozorava na snažan vjetar u sjevernim pokrajinama Sjeverna Rajna-Vestfalija i Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

U izvještaju se navodi da bi nevrijeme moglo da pogodi i planinski region na jugu zemlje.

U Berlinu vanredno stanje

Berlinska vatrogasna brigada proglasila je vanredno stanje danas ujutro zbog oluje “Ilenija. “Od dva sata ujutro došlo je do naglog povećanja operacija povezanih s vremenom”, rekli su. Nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava pozvano je u službu kao podrška profesionalnoj vatrogasnoj jedinici. U Lihterfeldu su stabla padala na parkirane automobile, a vjetar je odnio rasvjetni stub.

Vjetar je uništio šator drive-in testnog centra u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, saopštila je vatrogasna brigada. Kako navode vatrogasci, niko nije povrijeđen.

Veliki problemi u Hamburgu

Najviše problema bilo je u Hamburgu. Poplavljena je poznata tržnica, a u četvrti Ajmsbutel vjetar je iščupao stablo ispred jednog puba.

“Ilenija” je prouzrokovala i veliku štetu u Donjoj Saskoj i Bremenu. Na auto-putu kod Vestoverledingena vozač kamiona se zaletio u srušeno stablo. Srećom, nije povrijeđen.

Zatvorene škole

Škole u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji su danas zatvorene. Ministar obrazovanja pozvao je učenike da ostanu kod kuće. I vrtići mole roditelje da ne dovode djecu, ako je to ikako moguće.

Pogođen željeznički i vazdušni saobraćaj

Nevrijeme pogađa i željeznički i vazdušni saobraćaj. Srušeno drveće ometalo je kretanje vozova.

Iz predostrožnosti, Lufthansa je otkazala 20 letova. Putnicima je savjetovano da provjere status svog leta na web stranici avio-prevoznika. Prema operateru, veze s Berlinom, Hamburgom i Minhenom su pogođene na najvećem njemačkoj aerodromu u Frankfurtu.

Upozorenje na poplavu za Zoneberg

Meteorološka služba u Tiringiji očekuje jaku kišu. Stoga se okrug Šlojzinger u Rapelzdorfu u srijedu pripremio za moguće poplave.

Brojni volonteri pomogli su napuniti oko 2.000 vreća s pijeskom, rekao je portparol okružnog ureda Hildburghauzen Tim Pechauf.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender