26. 06. 2022.

Zelenski: Granatiranje obdaništa u Donbasu velika provokacija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da su proruske snage u Donbasu raketirale jedno obdanište i da to predstavlja “veliku provokaciju”.

“Važno je da diplomate i OEBS nastave posmatračke aktivnosti kao dodatna (sredstva) odvraćanja. Potreban nam je efektivan mehanizam za beleženje svih kršenja prekida vatre”, naveo je Zelenski na Tviteru.

Proruske snage su jutros optužile ukrajinske vladine snage da su četiri puta u protekla 24 časa otvorile vatru na njihovu teritoriju, dok je Ukrajina optužila pobunjenike da su ispalili granate, od kojih su neke navodno pogodile zgradu obdaništa.

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je saopštila da su ukrajinske snage upotrijebile minobacače, granate i pucale iz mitraljeza u četiri odvojena incidenta.

“Oružane snage Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći teško naoružanje, koje bi, prema sporazumima iz Minska, trebalo da bude povučeeno”, navodi se u saopštenju snaga LNR-a.

Nakon toga se oglasila ukrajinska vojska, koja je saopštila da su proruske snage granatirale selo Stanica Lugansk, i da je kao posljedica upotrebe teškog artiljerijskog naoružanja pogođena zgrada obdaništa.

“Prema preliminarnim podacima, dvoje lica je doživjelo šok usljed eksplozije granata”, saopštile su ukrajinske snage, javlja Tanjug.

U napadu nije bilo povrijeđenih, javljaju mediji.

Portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da situacija eskalira u regiji Donbas i osvrnuo se na “ogromni udarni potencijal ukrajinskih snaga”.

Peskov je takođe optužio NATO da provodi “neprikrivenu informacijsku agresiju protiv Rusije”, prenosi Index.

Podsjećamo, separatisti na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužila je u četvrtak vladine snage da su granatirale teritorije samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike četiri puta u posljednja 24 sata, tvrde lokalni zvaničnici dok ukrajinska vojska demantuje da je izvršila takvu akciju, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender