03. 07. 2022.

Javna rasprava o strateškom dokumentu: Banjaluka dobija prvi Urbanistički plan nakon nekoliko decenija

Banja Luka nakon više od četiri decenije dobija novi Urbanistički plan, koji će odrediti pravce razvoja našeg grada u narednih 20 godina. To je strateški dokument, koji bukvalno određuje gdje će biti ulice, zgrade, igralište, parkovi, zelenilo u gradu, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković tokom večerašnje javne rasprave o Nacrtu Urbanističkog plana, održane u Banskom dvoru.

Kako je naveo, važno je da se čuje mišljenje javnosti i struke, ističući da se na ovom dokumentu posvećeno radi.

-Osnovna ideja kojom se vodimo jeste da sačuvamo zelene i javne površine, važne objekte javne namjene, a isto tako da se grad širi ka periferiji i ruralnim dijelovima kako bismo imali ravnomjeran razvoj našeg grada – kazao je gradonačelnik.

Bez Urbanističkog plana, kako je napomenuo – Banja Luka je kroz neki vremenski period počela da gubi onu ljepotu koju je imala iz perioda Vrbaske banovine, jer se počelo raditi kako ne treba.

-Kada postavite temelje Urbanističkog plana koji je iznad regulacionog plana tamo gdje se odredi da je škola niko ne može da postavi zgradu, tamo gdje smo rekli da će biti kuće, moraju biti kuće i narednih 20 godina. To je zaista značajan dokument koji dobijamo nakon nekoliko decenija i došli smo u značajnu fazu da danas imamo javnu raspravu o Nacrtu Urbanističkog plana. To znači da ćemo u toku ove godine dobiti dokument koji vrijedi preko pola miliona KM i dokument koji će reći u kojem pravcu razvoja ide Banja Luka  – naveo je on.

To predviđa, kako ističe, da se Banja Luka širi prema Česmi novim mostom koji će se raditi, prema Vrbanji i drugim prigradskim naseljima.

-Idemo da snažimo Banju Luku, da se sve ne dešava kod Parka „Petar Kočić“ ili na Trgu Krajine nego da dobijemo nekoliko centara odnosno da ima različitih sadržaja i na Laušu, Starčevici, u Lazarevu, Dragočaju odnosno na široj teritoriji grada što će omogućiti ravnomjeran razvoj svih dijelova Banje Luke – zaključio je gradonačelnik, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender